תפריט
משקיע/ה
חברה ציבורית

כתבות אחרונות

  • 1

משקיע/ה
חברה ציבורית

גורו בשבוע: ג'ים סימונס - הדוקטור למתמטיקה שפיצח את התנהגות השוק

חלוץ השימוש במודלים מתמטיקאים לחיזוי שוק ההון הצליח להגדיל את הונו האישי באמצעות השיטה שפיתח ל-12.5 מיליארד דולר

מי שגורס שלא ניתן לחזות את הכיוון של שוק ההון כנראה שלא שמע על ג'ים סימונס. סימונס (77), הדוקטור המבריק למתמטיקה שנטש את האקדמיה בתחילת שנות השמונים והיה לחלוץ של שימוש במתמטיקה ופיזיקה לחיזוי בשוק ההון. קרנות גידור שהקים, רנסאס טכנולג'י, מכה את השווקים כבר יותר משלושה עשורים, והפכה אותו לאיש ה-37 בדירוג פורבס של עשירי ארה"ב עם הון המוערך ב-12.5 מיליארד דולר. אז מאיפה סימונס הגיע, מה השיטה שלו ואיך נראה התיק שלו כיום. 
כמו רבים במדור הגורו השבועי באתר סטוקר (stocker), גם סימונס הגיע מבית יהודי. ג'יימס האריס "ג'ים" סימונס נולד ב-1938 במסצ'וסטס לאב שהחזיק במפעל לנעליים. את התואר הראשון שלו במתמטיקה השיג בגיל 20 מאוניברסיטת MIT הנחשבת, ושלוש שנים לאחר מכן סיים את הדוקטורט במתמטיקה בברקלי שבקליפורניה. לאחר זאת ,סימונס לימד ב-MIT והארוורד ופרינסטון. בפרינסטון גוייס לסייע לרשות הביטחון הלאומי (NSA) לפצח קודים על מנת להתריע על איומים ביטחוניים אפשריים. על אף ההצלחה בתפקיד, סימונס הצליח להסתכסך עם הגנרל הממונה עליו סביב התנגדותו של סימונס למלחמה בויאטנם. סימונס שחשב כי המלחמה בויאטנם מזיקה לביטחון של האמריקאים איבד את עבודתו ב-NSA ובפרינסטון. אוניברסיטת סטוני ברוק מיהרה והפכה אותו לראש המחלקה למתמטיקה אצלה. ב-1976 זכה סימונס בפרס אוסוולד ובלן בשל חידושים שפיתח בתחום הגיאומטריה והבנה בתחום יריעות רב-ממדיות ופונקציות אופייניות. אך ב-1978 סימונס השתעמם באקדמיה והוא החליט לפרוש מהאקדמיה ולהקים חברה משלו שתחולל מהפכה בשוק ההון.

a1sx2_Original1_Jim_Simons_01.jpg

סימונס הקים חברה סמוך לקמפוס של סטוני ברוק, שב-1982 הפכה ל-"רנסאנס טכנולוגיות". רנסאנס משתמשת במודלים מתמטיים מורכבים על מנת לנתח את השוק ולבצע מסחר – לרבות באופן אוטומטי. המודלים שפיתחה החברה מנתחים מידע רב ככל שהחברה מצליחה לאסוף, ומחפשים תנועות לא מקריות במחירים על מנת לספק תחזיות. כדי להגיע לתוצאות המיטביות ביותר, החדשנות של סימונס הביאה אותו לגייס לחברה מומחים רבים שלא הגיעו מתחום הפיננסים - מתמטיקאים, פיזיקאים, מומחים לניתוח אותות וסטטיסטיקאים (מה שהפך כיום בעידן האלגו-טריידינג למובן מאילו). מאז ועד היום, סימונס לא הסתכל לאחור. ב-2008 בלבד, שנת המשבר הכלכלי הגדול בעולם, סימונס הכניס לכיסו 2.8 מיליארד דולר. לפני כחמש שנים סימונס פרש מתפקיד מנכ"ל רנסאנס, אך הוא נותר יו"ר החברה. כיום הונו של סימונס מוערך בכ-12.5 מיליארד דולר. כאמור, המודלים שפיתחה רנסאנס משמשים גם היום לאיתור הזדמנויות השקעה. אלו המניות העיקריות שעליהן הצביעו המודלים שכדאי להמר:
נובו נורדיסק (NVO) – ההחזקה הגדולה ביותר בתיק של סימונס בסוף ספטמבר בתיק של רנסאנס היא ענקית הפארמה הדנית נובו נורדיסק. רנסאנס מחזיקה ב16 מיליון מניות בשווי של 767 מיליון דולר בחברה – המחזיק השני בגודלו בנובו נורדיסק. נובו נורדיסק נסחרת כיום לפי שווי של 90 מיליארד דולר, מעסיקה 40 אלף עובדים ופועלת ב-180 מדינות. ההתמחות המרכזית של החברה היא תחום הסכרת – התמחות שהשתלמה בשנים האחרונות עם הגידול בעלייה במקרי הסכרת על רקע השמנת היתר הגוברת בעולם. בדצמבר האחרון זכתה החברה לאישור FDA לזריקת הסקנדה (SAXENDA) שפיתחה לטיפול בהשמנת יתר במבוגרים. למרות הכל, 2014 לא היתה מוצלחת למניה שאיבדה 53% משוויה, וכ-10% מאז סוף ספטמבר. בסוף השנה הודיעה החברה כי היא החלה לחפש מחליף למנכ"ל הותיק, לארס רביין סורנסן, שהוביל את החברה ב-14 השנים האחרונות. סורנסון היה אחראי על התמקדות החברה בתחום הסכרת. בניגוד לענקיות פארמה אחרות כמו טבע וסאנופי-אוונטיס, האנליסטים בתחום מעריכים כי חילופי ההנהלה יעברו באופן חלק יותר.
קולגייט-פלמוליב (CL) – הבאה בתיק של סימונס היא ענקית מוצרי הצריכה קולגייט-פלמוליב. סימונס מחזיק ב-11 מיליון מניות בשווי של 719 מיליון דולר. החברה האמריקאית מוכרת לצרכנים בעיקר בשל מוצרי הטואלטיקה שלה – שמפו, סבונים, משחות שניים וכד' ומוצרים לבעלי חיים. החברה פועלת ב-200 מדינות בעולם. החברה חוותה האטה בהכנסות באמצע 2014, שאותו ייחסה החברה לחולשה בשווקים המתעוררים. כל הלחצים השונים על החברה הובילו אותה להוריד תחזיות ל-2015. למרות זאת, החברה המשיכה ברכישות אסטרטגיות השנה, כשהיא רכשה מפעל לייצור משחת שניים במינאמר בתמורה ל-100 מיליון דולר. הדבר התאפשר בעקבות הסרת המגבלות הבינ"ל על מינאמר ב-2012.
מקדונלד'ס (MCD) – רשת המזון המהיר מקדונל'ס ממוקמת במקום השלישי בתיק של סימונס בסוף ספטמבר. סימונס החזיק 6.9 מיליון מניות בשווי של 652 מיליון דולר. רשת ההמבורגרים והמזון אשר הוקמה באותה השנה שהוקמה מדינת ישראל הפכה מזמן לאחד המותגים המוכרים והמצליחים בעולם. עם 35 אלף מסעדות ב-119 מדינות, הרשת משרתת יותר מ-68 מיליון לקוחות בכל יום. אך עם התגברות המודעות למזון בריא והתגברות התחרות בעולם, מקדונלד'ס רשמה ירידה בביצועים ב-2014. ברבעון האחרון הציגה הכנסות של 7 מיליארד דולר – ירידה של 4.6% לעומת הרבעון המקביל. הרווח למניה הסתכם ב-1.09 דולר בלבד, לעומת 1.52 דולר ברבעון המקביל. בתחילת השנה הודיעה הנהלת מקדולנד'ס על מהלך מיתוג מחודש מאסיבי ברשת, של אריזות, לוגואים, מדי העובדים ועוד, כחלק מנסיון להגדיל את הרלוונטיות של הרשת לצרכנים כיום. במהלך 2014 איבדה המניה 3.4%.
ליניאר טכנולוג'י (LLTC) – ההחזקה הרביעית בגודלה בתיק של סימונס היא חברת הטכנולוגיה ליניאר. סימונס החזיק בסוף ספטמבר 11.1 מיליון מניות ליניאר טכנולוג'י בשווי של 497 מיליון דולר, שמעניקים לו 4.7% בחברה. ליניאר טכנולוג'י מקליפורניה עוסקת בפיתוח וייצור מעגלים קוויים משולבים המשלבים למגוון מוצרים תעשייתיים. זה כולל מגברים, וסתים, כווני מתח, ועוד. היא נסחרת כיום לפי שווי של 11 מיליארד דולר לאחר שהוסיפה רק 2.2% במהלך 2014. החברה נחשבת לאחר הרווחיות ביותר בסקטור הטכנולוגיה, עם הכנסות של 1.2 מיליארד דולר ושיעור רווח נקי שנושק ל-35% (נכון לרבעון האחרון). ליניאר משקיעה יחסית הרבה לעומת מתחרותיה במחקר ופיתוח (18% מהמכירות), אך למרות זאת, ספגה בדצמבר האחרון הורדת דירוג מצד בנק אוף אמריקה וסיטיגרופ אשר מאמינים כי מרבית האפסייד במניה מתומחר כבר.
הרשי קורפ (HSY) – את החמישייה הפותחת של סימונס סוגרת יצרנית הממתקים האמריקאית הרשי. סימונס החזיק בסוף ספטמבר ב-4.9 מיליון מניות הרשי בשווי של 467 מיליון דולר. הרשי שהוקמה כבר ב-1894 היא כיום יצרנית השוקולד הגדולה בצפון ארה"ב, ומחזיקה ב-80 מותגים מוכרים בתחום המופצים ב-70 מדינות בעולם. הרשי נסחרת כיום בשווי 22.5 מיליארד דולר לאחר שהוסיפה 8.25% במהל 2014. הרשי שמנסה לשמור על חדשות בתחום ולהתמודד עם דרישות הבריאותיות הודיעה לאחרונה כי היא שוקלת להוציא את סירופ התירס עתיר פרוקטוז שמשמש כיום כממתיק המרכזי בממתקים ומשקאות ממותקים, ונקשר להשמנת יתר, סכרת ומחלות נוספות. בנוסף חשפה הרשי את מדפסת התלת-מימד הראשונה שיכולה להדפיס שוקולדים. 

מחר: מהם השינויים האחרונים שביצעה רנסאנס בתיק ההשקעות שלה

המידע המופיע באתר אינו מהווה משום ייעוץ ו/או שיווק ו/או מתן חוות דעת מקצועית ו/או המלצה בנוגע לכדאיות השקעה ו/או ביצוע עסקה, לרבות רכישה, החזקה או מכירה, של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסיים אחרים, או בכל עניין אחר, ואינו מהווה תחליף לייעוץ ו/או שיווק ו/או חוות דעת מקצועית המתחשבים בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם.

 

תגובות

כתבות נוספות מאת
  • 1
  • 1
  • 2
  • 3