תפריט
משקיע/ה
חברה ציבורית

כתבות אחרונות

  • 1

משקיע/ה
חברה ציבורית

לגייס את מערכת החיסון לתיק ההשקעות: השקעה בקרן סל העוקבת אחר התחום החם ביותר של הביומד

לאחר שנה קשה למניות סקטור הביומד, האם קרן הסל העוקבת אחר חברות בתחום האימיונתרפיה מהווה הזדמנות השקעה?

התקופה האחרונה לא האירה פנים למשקיעים בתחום הביומד: מאז תחילת השנה איבד מדד הביוטכנולוגיה של נאסד"ק 21% משוויו, כשהמדד ממשיך לאבד גובה מאז יולי 2015 אז הגיע לשיא כל הזמנים. בינתיים, בישראל מדד ת"א ביומד השיל 6.5% בלבד מתחילת השנה, אך השלים צניחה של 35% במהלך השנה החולפת. האם נוצרה כעת הזדמנות להשקעה בתחום, ואיזה ענף הוא המבטיח ביותר? סטוקר בחן את ההשקעה במניות החברות המפתחות תרופות בתחום האימיונותרפיה - התחום החם של הביומד.

מה זה אימיונותרפיה?

אז לפני הכל – מה זה אימיונותרפיה? מדובר באחד מהתחום המבטיחים כיום לטיפול בסרטן, שוק שהולך וגדל לצערנו משנה לשנה. בניגוד לכימותרפיה שהומצאה לפני כמחצית המאה, ובה מוצף גופו של החולה בחומרים כימיים קשים בניסיון להרוס את תאי הסרטן, אימיונותרפיה היא גישה טבעית יותר לטיפול במחלה. הרעיון הכללי הוא לגייס את מערכת החיסון של גוף החולה לחיסול הגידולים הסרטניים.

למערכת החיסון הפוטנציאל הגדול ביותר לטפל בסרטן בצורה המקיפה ביותר – היא פעילה בכל הגוף, יודעת להתאים עצמה למוטציות בתאים יותר מכל ניתוח או הקרנה. הבעיה כמובן היא שהסרטן מצליח להתחמק ולהסוות עצמו ממערכת החיסון. זה היה נכון, עד לאחרונה. אחד הגילויים הגדולים בתחום האימיונותרפיה היה הגילוי כי על תאי מערכת החיסון ישנן "נקודות בקרה", שפגיעה בהן (כמו שעושים גידולים סרטניים) ומונעת את פעילות מערכת החיסון. הרעיון הוא פשוט – אם נצליח למנוע מהגידולים ללחוץ על אותם הבלמים, מערכת החיסון של הגוף תצליח לזהות את הגידול ולחסל אותו.

כיום זהו התחום הגדול ביותר בתחום האימיונותרפיה (“נקודות בקרה") – איתור של נקודות חדשות וטיפולים חדשים שמאפשרים למערכת החיסון לפעול. הערכות של בנק ההשקעות סיטי היא שעד 2023 יגלגל התחום 35 מיליארד דולר בשנה, כשתחום נקודות הבקרה מהווה כ-70% מזה. תחום נוסף בתחום האימיונותרפיה מתרכז בתרפיה תאית, ביתר דיוק בתאי TIL. מדובר בתאים שהצליחו לחדור לגידול, אך לא מצליחים להילחם בו. חברות שונות מתרכזות בשידרוג ושינוי תאים אלו על מנת לאפשר להם להילחם בסרטן.

הפוטנציאל הגדול בתחום טמון בעובדה שמדובר בפתרון משמעותי יותר למחלה. כיום הוצאות השנתיות על סרטן עומדות על מעל ל-100 מיליארד דולר בשנה והם צפויות לטפס ל-147 מיליארד דולר עד 2018. טיפול אמיונותרפי מוצלח משמעותו ביטול הצורך בכימותרפיה ארוכה וחוזרת ויקרה.

לצפיה בכל המניות ואיגרות החוב שהמוסדיים בישראל קונים ומוכרים לחצו כאן


שילוב של ענקיות וחברות חלום

פה נכנסת לתמונה לונקר קנסר אימיונותרפ'י (CNCR). קרן הסל (ETF) הוקמה במרץ 2015 על ידי משקיע הביוטק הנודע בראד לונקר. הקרן מאגדת השקעה ב-30 חברות בתחום, מתוכן 7 חברות גדולות ומובילות (לארג' קאפ) ו-23 הן חברות בשלבי ניסוי קליניים. הקרן מאפשרת חשיפה לענף מבלי הצורך להמר איזו מהחברות תצליח ואיזו לא. ההחזקה בכל חברה נעה בין 5.6% ל-1%. ההחזקה הגדולה ביותר היא חברת אינוביו פארמסוטיקלס (INO) מפנסילבניה שפיתחה פלטפורמה אימיונתרפית ייחודית שהובילה ל-13 תרופות הנמצאות כיום בניסויים. המתקדמת ביותר היא VGX3100 לטיפול בסרטן הרחם הנמצאת לקראת שלב 3. מלבד סרטן החברה משתמשת בטכנולוגיה לפיתוח טיפולים גם לצהבת, איידס ואבולה.

עוד החזקה משמעותית לקרן היא פייב פריים ת'רפיוטיקס (FPRX) מסן פרנסיסקו. החברה מתמחה בגילוי תרופות מבוססות חלבונים, והיא נמצאת בשיתוף פעולה בריסול מאיירס סקוייב (BMS), ענקית הפארמה החלוצה בתחום האימיונותרפיה. שיתוף הפעולה נוגע לתרופת FPA008,אשר נמצא כיום בשני ניסויים שלב 1 לטיפול בגידולים סרטניים. שלישית בתיק היא ענקית הפארמה מרק (MRK), המתחרה מול בריסטול מאיירס על הובלת תחום האימיונותרפיה. אחד מהפיתוחים המרכזיים של מרק היא הקיטרודה (Keytruda) לטיפול בסרטן הדם, המתרכז בתקיפת נקודת הבקרה PD-1. התרופה מאושרת כבר לטיפול בסרטן הריאות ומלנומה מתקדמת, סרטן העור הקטלני ביותר.

על רקע המגמה השלילית בענף, הניבה קרן הסל מאז הקמתה תשואה שלילית של 10% - 2% מעל למדד הענפי. ניצנים של שינוי משמעותי ניתן לראות בביצוע הקרן במהלך שלושת החודשים האחרונים – תשואה של 15% לעומת תשואה של 4% בלבד במדד הביוטק של נאסד"ק.

המניות הבולטות בקרן הסל:

אינוביו פארמה (5.63% ממשקל הקרן(; פייב פריים תרפיוטיקס (4.39%); מרק (4.33%); סלקטיס (4.19%); זנקור (4.09%); אמג'ן (%4.09); אגנוס (4.08%); בריסטול מיירס (4.05%); פייזר (4%);סלג'ן (3.85%).

 המידע המופיע באתר אינו מהווה משום ייעוץ ו/או שיווק ו/או מתן חוות דעת מקצועית ו/או המלצה בנוגע לכדאיות השקעה ו/או ביצוע עסקה, לרבות רכישה, החזקה או מכירה, של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסיים אחרים, או בכל עניין אחר, ואינו מהווה תחליף לייעוץ ו/או שיווק ו/או חוות דעת מקצועית המתחשבים בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם.

תגובות

כתבות נוספות מאת
  • 1
  • 1
  • 2
  • 3