תפריט
משקיע/ה
חברה ציבורית
משקיע/ה
חברה ציבורית

קפיצה קטנה לטורקיה: מתיחות לחוד ותשואה לחוד

על אף היחסים המתוחים בין המדינות, הגופים המוסדיים בישראל לא נמנעים מהשקעות בחברות טורקיות. באלו מניות הם מושקעים?
זה לא סוד שמאז אירוע המרמרה והביקורות ההדדיות של בכירי הממשל, יחסי טורקיה-ישראל הידרדרו לשפל בשנים האחרונות, שהגיע לכדי החרמת המדינה על ידי מטיילים. אך מטיילים לחוד ומשקיעים לחוד. עוד לפני ההתנצלות הרשמית שפרסמה ממשלת ישראל, כנראה שרוב המחרימים הישראלים לא מודעים כנראה שקרנות הנאמנות שלהם או קרנות הפנסיה מושקעות כבר שנים במניות טורקיות. עם 82 מיליון אזרחים, וכשהיא מדורגת במקום ה-16 בעולם מבחינת תמ"ג, טורקיה היא לא מדינה שהמשקיעים יכולים לדלג עליה. אז איזו הזדמנויות מעניינות נמצאות בין אנטליה לאיסטנבול?

a1sx2_Original1_Turkey_Hagia_Sophia.jpg

טורק הבה יולרי
סימול: THYAO
שווי שוק: 10.8 מיליארד לירה טורקית (18.3 מיליארד שקל)
טורק האבה יולארי אנונים אורטקליגי, היא אחת החברות המוכרות ביותר לישראלים, אשר כנראה מכירים אותה בשמה הלועזי – טורקיש איירלנייז. חברת התעופה הלאומית של טורקיה צברה פופלאריות רבה בשנים האחרונות בקרב נוסעים מרחבי העולם, כשהיא חברה בברית חברות התעופה הגדולה בעולם, סטאר, וטסה ל-259 יעדים בעולם. החברה מעסיקה קרוב ל-20 אלף עובדים בעולם, ואת 2013 סיימה עם רווח נקי של 1.1 מיליארד שקל.

טורק טלקומיוניקסיון         
סימול: TTKOM
שווי שוק: 22.5 מיליארד לירות טורקיות (38 מיליארד שקל)
חברת התקשורת טורק טלקום עברה דרך דומה מאוד לבזק הישראלית. החברה היתה במקור חברה התקשורת הלאומית, הופרטה ב-2005 לאוגר תקשורת הסעודית (כשהמדינה עדיין מחזיקה 30%). החברה עוסקת בכלל תחומי התקשורת, מתקשורת קווית, דרך שירותי אינטרנט ועד תקשורת סלולרית. עם הכנסות של 22 מיליארד שקל ו-EBITDA בהיקף של 13מיליארד שקל, מדובר בחלופה מעניינת גם לחברות ישראליות.

טורק טרקטור וה זיראט מקינלרי

סימול:  TTRAK
שווי שוק: 3.8 מיליארד לירה טורקית (6.5 מיליארד שקל)
טורק טרקטור הינה יצרנית רכבי החקלאות המובילה בטורקיה. החברה' שהחלה את דרכה ב-1954 מייצרת הכל - מטרקyורים לזריעה ועד מכונות לקטיפת ענפים. כמחצית מהמכירות של טורק טרקטור הo בטורקיה ואילו יתר ההכנסות נובעות מציוד שהיא מייצאת לכ-130 מדינות ברחבי העולם. החברה מתמחה בשני מותגים בעיקר, Case ו-New Holland  ורשמה רווח נקי של כחצי מיליארד שקל ב-2013.

טורקי איז בנקאזי              
סימול:     ISCTR
שווי שוק: 23.8 מיליארד לירה טורקית (40.2 מיליארד שקל)
טורקי איז הוא הבנק הציבורי הראשון בטורקיה, אשר הוקם על ידי אבי טורקיה המודרנית, אתא טורק. הבנק מדורג במקום ה-102 בדירוג 1,000 הבנקים המובילים בעולם של מגזין "דה בנקר". עם 24 אלף עובדים הבנק נהנה כיום מנתח השוק הגדול ביותר בהלוואות לציבור (13%), ומנהל תיק נכסים כולל של 121 מיליארד דולר. את המחצית הראשונה של השנה סיים הבנק עם רווח נקי של 0.8 מיליארד דולר.

טורקי גארנטי בנקאזי
סימול:     GARAN
שווי שוק: 35 מיליארד לירה טורקית (58 מיליארד שקל)
תחום פעילות:
הבנק השני ברשימה, הוא גארנטי בנק. הבנק המסחרי אשר עד לשנים האחרונות היה פרטי, נסחר כיום בלא פחות משלוש בורסות (איסטנבול, בריטניה וארה"ב). בעלי השליטה כיום המתחלקים במחצית ממניות הבנק הם קונצרן דוגוס הטורקי וענקית הבנקאות הספרדית BBVA. לבנק תיק נכסים מנוהלים של 105 מיליארד דולר, עם 12.4 מיליון לקוחות. את 2013 סיים הבנק עם רווח נקי של 3.4 מיליארד לירה טורקית (5.7 מיליארד שקל).

טורקי האלק בנקזי
סימול:     HALKB
שווי שוק: 17.2 מיליארד לירה טורקית (29 מיליארד שקל)
הבנק השלישי ברשימה הוא טורקי האלק, אשר יותר נישתי מהשניים הקודמים. מבחינת גודלו, מדובר בבנק השביעי בהיקף נכסים בטורקיה. הבנק מתמחה בהלוואות לעסקים קטנים ובינוניים. אין ספק שמדובר בהשקעה בעייתית למשקיעים ישראלים – הבנק עלה היווה אחד מהצינורות שאיפשרו לממשל האיראני לעקוף את הסנקציות שהגבילו אותו למכור נפט בהיקף של 13 מיליארד דולר, כשהבנק איפשר את מעבר של זהב לאיראן בתמורה לחביות. הבנק חמק מעונש, שכן הסנקציות הגבילו מתן תמורה ביורו או דולר עבור נפט, וזהב לא נכלל בפקודה. בנוסף, בשנה שעברה עלה הבנק לכותרות שוב בנסיבות לא מחמיאות, כשמנכ"ל הבנק נעצר בשל אישום על לקיחת שוחד.

טורקי ואקיפלר בנקזי
סימול     VAKBN
שווי שוק: 11.2 מיליארד לירה טורקית (18.8 מיליארד שקל)
עוד בנק ברשימה. ואקיפלר בנק הינו החמישי בגודלו בטורקיה בהיקף נכסים. על הגודל הבנק מפצה בורסטיליות -  הבנק מגדיר את עצמו כ"מולטי-מומחה" עם מוצרים פיננסים לא רק לחברות, מסחר או עסקים קטנים, אלא גם בנקאות קמעונאית ובנקאות אישית. הבנק עוסק גם בבניית מוצרים פיננסים משלו, חיתום ופקטורינג. את 2013 סיים הבנק עם רווח נקי של 1.6 מיליארד לירה טורית (2.7 מיליארד שקל).

טורקי פטרול ריפיינרי
סימול:      TUPRS
שווי שוק: 12.4 מיליארד לירה טורקית (21 מיליארד שקל)
טורפס הינה חברת הזיקוק הגדולה בטורקיה. החברה מחזיקה בארבעה בתי זיקוק באיזמיט, איזמיר, קירקייל ובאטמן. לחברה יכולת לזקק עד 28.1 מיליון טון של נפט גולמי (לשם השוואה, בז"ן הישראלית יכולה לזקק 9 מיליון טון בשנה). טורפס מחזיקה את כלל יכולת הזיקוק של טורקיה, ובמקביל גם שולטת ב-59% מכלל איחסון מוצרי הנפט במדינה. החברה הופרטה במלואה ב-2005. את 2013 סיימה עם רווח נקי של 1.2 מיליארד לירה טורקית (2 מיליארד שקל), מרשים בהתחשב ברמת מרווחי הזיקוק הנמוכה באזור.

טורקסל
סימול   TKC  
שווי שוק: 12.5 מיליארד לירה טורקית (21 מיליארד שקל)
טורקסל היא מהחברות המפורסמות בטורקיה. מדובר בחברת הסלולר הגדולה במדינה, עם קרוב ל-40 מיליון מנויים. נתח השוק של החברה עומד על מעל ל-52%, כשלשם השוואה המתחרה הבאה בתור, ודאפון מחזיקה בפחות מ-28% מהשוק. טורקסל עשתה היסטוריה כאשר היתה החברה הראשונה בטורקיה שנרשמה למסחר בניו יורק – בשנת 2000. את 2013 סיימה החברה עם מכירות של 5.6 מיליארד לירה טורקית, EBITDA  של 1.48 מיליארד לירה טורקית ורווח נקי של מיליארד לירה טורקית (1.7 מיליארד שקל). 

המידע המופיע באתר אינו מהווה משום ייעוץ ו/או שיווק ו/או מתן חוות דעת מקצועית ו/או המלצה בנוגע לכדאיות השקעה ו/או ביצוע עסקה, לרבות רכישה, החזקה או מכירה, של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסיים אחרים, או בכל עניין אחר, ואינו מהווה תחליף לייעוץ ו/או שיווק ו/או חוות דעת מקצועית המתחשבים בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם

 

תגובות

כתבות נוספות מאת
  • 1
  • 1
  • 2
  • 3