תפריט
משקיע/ה
חברה ציבורית

כתבות אחרונות

  • 1

משקיע/ה
חברה ציבורית

קרוב רחוק: חמש הזדמנויות השקעה ביבשת אוסטרליה שעלו על הרדאר של מנהלי ההשקעות הגדולים בישראל

אוסטרליה מציגה צמיחה שנתית ממוצעת של 3.5%, שיעור אבטלה נמוך וחוב מצומצם. כל אלה ממצבים אותה כטריטוריה מעניינת להשקעה

כשמנהלי השקעות מנתבים את הכספים המנוהלים לחו"ל, היעד המרכזי הוא בדרך כלל ארצות הברית, אחרי זה אירופה ומה שנותר הולך ליתר מדינות העולם. אך כשמסתכלים מעבר לחשודות המידיות להשקעה, ניתן למצוא הזדמנויות השקעה מעניינות ברחבי העולם כולו. הפעם נתמקד באוסטרליה. למרות הריחוק הגאוגרפי, מדובר באחת הכלכלות הגדולות בעולם, עם מערכת פיננסית חזקה וכלכלה יציבה. הנתונים של אוסטרליה מעוררי קנאה: היא מציגה כבר כמעט שני עשורים צמיחה רצופה של 3.5% בממוצע, שיעור אבטלה נמוך, אינפלציה מתונה, חוב ציבורי נמוך ומעמד ביניים חזק. ההשפעה של המשבר העולמי שהחל ב-2008 היתה זניחה, והיא הכלכלה המפותחת היחידה של נכנסה למיתון כתוצאה מהמשבר.

a1sx2_Original1_Australia_Day.jpg


אוסטרליה כיום היא הכלכלה ה-12 בגודלה בעולם, עם 22 מיליון תושבים בלבד. כך יוצא שהיא מדורגת במקום החמישי בתל"ג לנפש, שעומד על 66.9 אלף דולר אמריקאי. העושר הזה גם מתחלק יחסית באופן שווה בין התושבים, כשהיא מדורגת במקום השני בעולם בהכנסה ממוצעת לתושב. הכלכלה האוסטרלית מזוהה בעיקר עם כריית מינרליים ומשאבי אנרגיה וגידולים חקלאיים. זה אכן אפיין את המאה הראשונה של הצמיחה באוסטרליה שהחלה מגילוי מחצבי זהב ב-1851. אוסטרליה כיום היא יצואנית פחם, ברזל, צמר ובשר מהגדולות בעולם. למרות זאת, מגזר השירותים הוא המגזר הדומיננטי כיום והוא אחראי ל-70% מהתמ"ג, בזמן שתעשיית המחצבים תורמת 19%. על אף הדומיננטיות של מגזר השירותים, ייבוא תוצרת חקלאית ומחצבים מהווים את מרבית הייצוא של אוסטרליה. אז אילו חברות עברו בהצלחה את בחינת מחלקות המחקר של הגופים המוסדיים והיכן מסתתרות כיום, לדעתם, הזדמנויות בחברות אוסטרליות? סטוקר מציג: 5 מניות אוסטרליות שעלו על רדאר המוסדיים.
בי.אייץ'.פי ביליטון (BHP) – החברה הראשונה ברשימה היא לא בדיוק סוד שמור. בי.אייץ'.פי ביליטון היא כיום חברת הכרייה הגדולה בעולם במונחי הכנסות. בי.אייץ'.פי ביליטון הנוכחית נוצרה כתוצאה ממיזוג מחברת ברוקן היל פרופרייטי האוסטרלית ובילינגטון האנגלית-הולנדית ב-2001. מניית החברה נסחרת באוסטרליה, שם היא המניה הגדולה ביותר בבורסה, ומקביל היא נסחרת גם בבורסה בלונדון, שם היא חלק ממדד הפוטסי 100. הפעילות של בי.אייץ'.פי ביליטון משתרעת על כריית מתכות – מאלומיניום, דרך פלדה ומתכות בסיס, מכרות פחם אורניום ויהלומים. בנוסף החברה גם מפיקה גז טבעי ונפט. הפעילות שלה מתפרסת על 25 מדינות והיא מעסיקה 41 אלף עובדים בעולם. ההכנסות השנתיות של בי.אייץ'.פי ביליטון עומדות על 66 מיליארד דולר עם רווח נקי של 11 מיליארד דולר אמריקאי נכון לשנה האחרונה. למרות הנתונים המרשימים, החברה לא יכלה להימלט מההשפעה של צניחת מחיר הנפט מאז יוני, שנפל לאחרונה מתחת ל-50 דולר לחבית. ההשפעה על המניה היתה לא מבוטלת – ירידה של 32% ב-2014, שמרביתה התרחשה ברבעון האחרון של השנה. כיום החברה נסחרת בשווי של 118 מיליארד דולר. בימים אלה נסחרת החברה על רקע התוכניות לפיצול חלק מפעילותה לחברה נפרדת. הספין אוף (המזכיר מעט את המהלך של החברה לישראל כיום) שהוכרז באוגוסט האחרון, אמור לעזור לחברה להתמקד בפעילות הליבה שלה, וליצור חברה חדשה בשם סאות'32 (South32) בשווי של 15 מיליארד דולר. בהתאם לשמה, הנכסים שיוזרמו לחברה החדשה ממוקמים בחצי כדור הארץ הדרומי – באוסטרליה ודרום אפריקה. הנכסים כוללים מכרות אלומיניום, כסף, פחם, ניקל ומגנז. נכסים אלו יצרו הכנסות של 10 מיליארד דולר ב-2014. הירידה במחירי המחצבים הובילה לסימני שאלה בקשר למהלך, אך הנהלת החברה נחושה להשלים אותו במהלך המחצית הראשונה של 2015.
אימקו הולדינגס (EHL) – ומענקית לחברה קטנה יותר. אמיקו הולדינגס שנוסדה לפני 40 שנה פעולת בתחום השכרת ציוד כבד לחברות הכרייה. החברה רכשה מומחיות בציוד הדרוש לשינוע קרקע במכרות – משאיות, דחפורים, בולדוזרים ועוד. היא פועלת כיום בארבע טריטוריות מרכזיות – אוסטרליה, אינדונזיה, קנדה וצ'ילה. אימקו היא בעצם חברת הליסינג של חברות הכרייה, היא מספקת שתי חלופות: השכרה יבשה או והשכרה מתוחזקת (הכוללת צוות תחזוקה מטעמה). למרבה הצער, 2014 לא היתה שנה מזהירה בתחום – חברות הכרייה עצמן סופגות הפסדים מירידת מחירי המחצבים, וכתוצאה מכך, לפי פירמת ראיית החשבון ארנסט אנד יאנג, החברות חתכו בשנה החולפת את ההוצאות שלהן ב-20-25 מיליארד דולר. אימקו עצמה מכרה במחצית הראשונה של 2014 ציוד שעמד ללא שימוש ב-60 מיליון דולר. החברה איבדה אשתקד 36% משוויה שמסתכם כיום ב-99 מיליון דולר אוסטרלי (80 מיליון דולר אמריקאי).
נשיונאל אוסטרליה בנק (NAB) – נשיונאל אוסטרליה בנק הוא אחד מארבעת הבנקים הגדולים בתעשיית הבנקאות המצליחה ביבשת. הוא מדורג במקום ה-17 בעולם בשווי שוק, פועל ב-10 מדינות בעולם ומשרת 8.3 מיליון לקוחות. הפרק האחרון בהיסטוריה של הבנק התחיל ב-2009 עם מינויו של המנכ"ל קמרון קליין שהוביל שינוי אסטרטגי בבנק לשיפור המוניטין, התמקדות בשוק האוסטרלי (ובמיוחד במשכנתאות) והרחבת תחום ניהול העושר. קמרון פעל לבדל את הבנק מיתר ארבעת הגדולים, בהצלחה מעורבת. הבנק רכש בהנהגתו את חטיבת ניהול האושר של חברת הביטוח הבריטית אביבה בתמורה ל-660 מיליון דולר. אולם הגדלת נתח השוק במספר אפיקים (בעיקר במשכנתאות) הובילה גם לירידה במרווחי הרווח. ב-2014 הוחלף קליין באנדרו ת'ורבורן, מנהל חטיבת הבנק בניו זילנד. מניית נשיונאל אוסטרליה איבדה במהלך השנה החולפת 3% משוויה והיא נסחרת לפי שווי של 81 מיליארד דולר אוסטרלי (65 מיליארד דולר אמריקאי).

a1sx2_Original1_westfield.jpg


נופרם (NUF) – ומבנקאות לחקלאות. כאמור, חקלאות מהווה את מהתחומים המובילים באוסטרליה, שהיא אחת מיצואניות החיטה הגדולות בעולם. נופרם ממלבורן פועלת בתחום הגנת הגידולים החקלאיים. החברה דומה לענקיות עולמיות כמו באייר, כשהיא מייצרת דשנים, קוטלי עשבים, קוטלי מזיקים ופטריות המגנות על הגידולים. החברה פועלת בשני תחומים מרכזיים: הגנה על גידולים חקלאים וטכנולוגיית זרעים. בדומה לענקיות הנדסת הצמחים, או פעילותה של אבוג'ן הישראלית, פועלת נופרם בפיתוח זנים ייחודים של גרעינים העמידים יותר, ומפיקים יותר תבואה. מניית החברה טיפסה בשנה החולפת ב-12% והיא נסחרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר אוסטרלי (1.05 מיליארד דולר אמריקאי). לאחר שנתיים של מזג אוויר יבש וקשה, 2014 האירה פניה לחקלאים האוסטרלים כמו גם לנופרם שהציגה זינוק בהכנסותיה.
ווסטפילד גרופ (WDC) – ענקית הנדל"ן המסחרי מתמחה במרכזי קניות יוקרתיים. החברה מחזיקה בפורטפוליו שלה 40 מרכזי קניות בערים מרכזיות כמו לונדון, לוס אנג'לס וסן פרנסיסקו. החברה הנוכחית שנסחרת בבורסה באוסטרליה נוצרה ביוני 2014, כשווסטפילד גרופ הפרידה את העסקיים האחרים שלה באוסטרליה וניו זילנד מהפעילות הבינ"ל שלה. המיקוד של הפעילות יחד עם שיפור המצב הכלכלי בערים המרכזיות בהן ממוקמים מרכזי הקניות של ווסטפילד הובילו לעליה של 6.5% במניה מאז רישומה למסחר ביוני. החברה נסחרת כיום לפי שווי של 22.46 מיליארד דולר אוסטרלי (18 מיליארד דולר אמריקאי).

המידע המופיע באתר אינו מהווה משום ייעוץ ו/או שיווק ו/או מתן חוות דעת מקצועית ו/או המלצה בנוגע לכדאיות השקעה ו/או ביצוע עסקה, לרבות רכישה, החזקה או מכירה, של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסיים אחרים, או בכל עניין אחר, ואינו מהווה תחליף לייעוץ ו/או שיווק ו/או חוות דעת מקצועית המתחשבים בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם.

תגובות

כתבות נוספות מאת
  • 1
  • 1
  • 2
  • 3