תפריט
משקיע/ה
חברה ציבורית

כתבות אחרונות

  • 1

משקיע/ה
חברה ציבורית

גורו השבוע של סטוקר: צ'אק רויס – אבי השקעות הערך בחברות הקטנות

לתיק של רויס נכנסות רק השקעות שלדעתו יניבו תשואה של יותר מ-100% בחמש שנים; אלו ההחזקות הבולטות של גורו ההשקעות

תשכחו ממיקרוסופט, גוגל או וול מארט. על פאב אינדרסטיז שמעתם? מה עם ווסטקאסט, פרופורמד ליין פרודקטס או פול מולר? החברות הקטנות והאפרוריות הללו שעוסקות בבדים ארוגים, צינורות מפלט, עוגני כבלים ומקררים למחלבות בהתאמה הן החברות שנמצאות על הכוונת ובתיק ההשקעות של גורו השבוע של סטוקר - צ'אק רויס. רויס הוא אחד מאבות מנהלי ההשקעות המתמחים בחברות הקטנות כבר למעלה מארבעה עשורים. חברת הקרנות הקטנה שרכש בתחילת שנות ה-70 וניהלה 5 מיליון דולר חולשת כיום על 32 מיליארד דולר. עם תשואה ממוצעת של 16% בשנה בקרן הוותיקה ביותר, רויס הוא איש ששווה להכיר ולעקוב אחריו.

a1sx2_Original1_chuck.jpg

רויס (74) מניו יורק נולד בתחילת שנות ה-40 של המאה שעברה. המסלול שלו נראה רגיל למדי – רויס השלים תואר ראשון בכלכלה באוניברסיטת בראון הנחשבת ותואר שני במנהל עסקים בקולומביה שבניו יורק. הוא נכנס לעולם ההשקעות כאנליסט בפירמת בלייר ושות' ובהמשך היה ראש מחלקת המחקר בשיינמן, הוכשטיין, טרוטה. בתחילת שנות ה-70 החליט לצאת לדרך עצמאית ורכש את החברה שהפכה ל"רויס ושות'” בסכום זניח כשהוא הסכים לקחת את המושכות ולנהל את ההשקעות בקרן המרכזית, פנסילבניה מיוטיואל פאנד שניהלה אז 5 מיליון דולר. אז חלפה לה שנת 1973, השנה הראשונה של הקרן תחת ניהולו של רויס הצעיר. התשואה – מינוס 40%. רויס התעשת, גיבש כיוון חדש והצליח להציג בשנה הבאה תשואה של 120%.

אלו היו השנים שבהן גיבש רויס את התזה הייחודית שלו על השקעות. תחילת שנות ה-70 היתה תקופת הזוהר של המניות הגדולות, כשהמשקיעים העדיפו מניות גדולות, בעלות פרופיל גבוה מתוך הנחה שמניות מסוג זה בטוחות יותר ורווחיות יותר. בשוק נוצרה קבוצה של "חמישים המבריקות" (Nifty Fifty), חברות בינ"ל כמו פולורויד וקודאק, שהיו אמורות להתחיל את עידן הזהב של תשואות גבוהות ונטולות סיכון. אבל מהר מאוד הבועה התפוצצה, הכוכבות הגדולות צנחו כשארה"ב נכנסה לסטגפלציה (שילוב של מיתון ואינפלציה, א"ג) ואמון המשקיעים צנח לשפל עם מלחמת ויאטנם ופרשיית ווטרגייט.

רויס הבין שצריך יותר מסיפור מוצלח בשביל לקנות מניה וכדי לאתר הזדמנות השקעה, כדאי שלמניה יהיה גם מאזן חזק. במילים אחרות, רויס מאמין בהשקעת ערך במניות קטנות (Value investing in Small Cap). הוא מתמחה בגישה של מלמטה למעלה (Bottom-up) לבחינת השקעות. למרות שהוא מוגדר כמשקיע ערך, הוא מעדיף לראות את עבודתו כניהול סיכונים. רויס מכוון להציג תשואה עודפת עם פרופיל סיכון נמוך מן הממוצע. רויס הסביר בעבר כי הוא והצוות שלו מתחילים לבחון כל השקעה מבדיקת הסיכונים – מה יכול ללכת רע, איפה החברה פגיעה וכדומה ולאחר מכן, הם עוברים לפוטנציאל. לתיק של רויס נכנסות רק השקעות שלדעתו יכולות להניב תשואה של 100% ומעלה בתקופה של שלוש עד חמש שנים. בגלל המיקוד בחברות קטנות (שאגב בארה"ב מוגדרות כחברות מתחת לשווי של 5 מיליארד דולר), רויס בוחן כל השקעה כאילו היה נכנס לחברה פרטית לא סחירה. לכן רויס שם דגש על קיומיות של חברות, חברות שיכולות להציג רווחיות לאורך זמן, עם מודל עסקי פשוט להבנה (ורצוי משעמם) וללא מינוף גבוה. בניגוד למשקיעים אחרים אשר נכנסים לחברה בזמן טרן-ארונד, רויס בדרך כלל יראה שינוי באסטרטגיה כסימן לצאת מפוזיציה.

ההתנהלות של רויס הוכיחה את עצמה כל פעם מחדש עם כל בועה שהתפוצצה. כשהחל היא חלק מחופן מנהלי השקעות בודדים שהעזו להתקרב למניות הקטנות. כיום מדובר כבר בתחום מבוסס עם מומחים רבים משלו. רויס מכר לפני מספר שנים את השליטה בחברת הקרנות שלו לענקית ניהול ההשקעות לג מייסון בתמורה 115 מיליון דולר מקדמה. רויס זוכה לאוטונומיה ניהולית עדיין כשהוא נשאר מנכ"ל ומנהל השקעות ראשי, והוא צפוי לקבל תשלום נוסף של 100 מיליון דולר בהתאם לעמידה באבני דרך. אז איך נראה כיום התיק שלו, ואילו מניות מעניינות הוא איתר לאחרונה?

ההחזקות הגדולות בתיק ההשקעות של צ'אק רויס

באקל (BKE) – באופן לא מפתיע, רוב המשקיעים לא מכירים את ההחזקה הגדולה ביותר בתיק של רויס כיום, באקל. נכון לסוף 2014, רויס החזיק כ-7.3 מיליון מניות באקל בשווי של 385 מיליון דולר. באקל היא רשת חנויות ביגוד לצעירים המחזיקה ב-450 סניפים ב-43 מדינות בארה"ב. באקל מציגה צמיחה יציבה בהכנסות בשנים האחרונות שעומדות על כ-1.1 מיליארד דולר בשנה ושיעור רווח נקי גבוה מ-10%. בשנה החולפת טיפסה המניה 16% לשווי של 2.4 מיליארד דולר.

ת'ור אינדסטריז (THO) – ההחזקה הבאה ברשימה היא חברת הרכב ת'ור אינדסריז המייצרת קראוונים ממונעים. נכון לסוף דצמבר האחרון, רויס החזיק 6.3 מיליון מנות ת'ור בשווי של 357 מיליון דולר. תחום הקרוואנים הממונעים מפותח מאוד בארה"ב וקנדה, במיוחד בקרב פנסיונרים. ב-2014 הציגה החברה הכנסות של 3.5 מיליארד דולר – עליה של 9% לעומת אשתקד. בשורה התחתונה רשמה זינוק של 17% עם רווח נקי של 179 מיליון דולר. בשנה החולפת עלתה המניה 10% לשווי של 3.25 מיליארד דולר.

יוניפירסט קורפ (UNF) – במקום השלישי עוד חברת רויס קלאסית – יוניפירסט. גורו ההשקעות החזיק 2.3 מיליון מניות בשווי של 277 מיליון דולר בחברה לייצור מדים. יוניפירסט מייצרת, משכירה ומוכרת מדים וביגוד מגן בארה"ב, קנדה ואירופה. לחברה 12 אלף עובדים ב- 230 אתרים, שכוללים מפעלי ייצור, מרכזי שירות, מתקנים לטיהור קרינה גרעינית ועוד. החברה רשמה הכנסות של 1.4 מיליארד דולר ב-2014 עם רווח נקי של 120 מיליון דולר. בשנה החולפת הוסיפה החברה כ-3% לשווי של 2.4 מיליארד דולר.

ריצ'י ברוס אוקשניירז (RBA) – במקום הרביעי בתיק נמצאת חברת ריצ'י ברוס הקנדית. נכון לסוף דצמבר האחרון, רויס החזיק 10 מיליון מניות ריצ'י ברוס בשווי של 270 מיליון דולר. גם כאן מדובר לכאורה בחברה הפועלת בתחום לא "סקסי" בעליל – מכירות פומביות של ציוד מסחרי ותעשייתי. ריצ'י ברוס אוקשניירז מוונקובר פועלת כבר חמישים שנה בתחום, ומחזיקה כיום ב-44 מקומות למכירות פומביות של מגוון רחב של ציוד תעשייתי חדש ומשומש ממשאיות לציוד בניה, תחבורה, חקלאות, כרייה וכדומה. בשנה שעברה רשמה הכנסות של 467 מיליון דולר ורווח נקי מרשים של 95 מיליון דולר. בשנה החולפת טיפסה המניה 17% לשווי של 2.8 מיליארד דולר.

רילאנס סטיל אנד אלומיניום (RS) – את חמשת הגדולות של רויס סוגרת ריליאנס סטיל אנד אלומיניום. בסוף 2014 החזיק רויס בכ-4.3 מיליון מניות בשווי של 262 מיליון דולר. מדובר באחת מהחברות הגדולות בתיק של רויס, עם שווי שוק של 4.45 מיליארד דולר. ריאלאינס מחזיקה את המרכז הגדול ביותר בצפון אמריקה לעיבוד מתכות. מרכז החברה נמצא בלוס אנג'לס, והיא מפעילה מאות אתרים ברחבי העולם שמייצרים כ-50 אלף מוצרי מתכת שונים כמו אלומיניום, פלדת אל-חלד, טיטניום ועוד. בתשעת החודשים הראשונים של 2014 רשמה הכנסות של 7.9 מיליארד דולר ורווח נקי של 279 מיליון דולר. מניית החברה נפלה 18% בשנה החולפת.

המידע המופיע באתר אינו מהווה משום ייעוץ ו/או שיווק ו/או מתן חוות דעת מקצועית ו/או המלצה בנוגע לכדאיות השקעה ו/או ביצוע עסקה, לרבות רכישה, החזקה או מכירה, של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסיים אחרים, או בכל עניין אחר, ואינו מהווה תחליף לייעוץ ו/או שיווק ו/או חוות דעת מקצועית המתחשבים בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם.

 

תגובות

כתבות נוספות מאת
  • 1
  • 1
  • 2
  • 3