תפריט
משקיע/ה
חברה ציבורית

כתבות אחרונות

  • 1

משקיע/ה
חברה ציבורית

גורו בשבוע: ג'ון פולסון - המשקיע שרשם רווח של 4 מיליארד דולר מהתפוצצות בועת הסאב-פריים

המהלכים שביצע רגע לפני שפרץ המשבר הכלכלי הגדול מיצבו את פולסון כגורו השקעות ששווה לעקוב אחר תיק ההשקעות שלו

כל משקיע בשוק ההון חולם על זה – להיות במקום הנכון בזמן הנכון. לקנות גוגל בהנפקה, אפל כשסטיב ג'ובס חזר לחברה או למכור מניות אינטרנט בסוף שנות ה-2000, רגע לפני כשהתפוצצה בועת הדוט.קום. ג'ון פולסון הצליח לעשות את זה: הוא לא רק צפה את התפוצצות בועת הסאב פריים בארה"ב אלא גם הימר על כך ההימור הזה הפך את המשקיעים של פולסון למאושרים ביותר בזמן המשבר ואת פולסון למיליארדר. הוא רשם  תשואה של 600% על ההימור הזה, ושילשל לכיסו 4 מיליארד דולר. ההשקעה הזו הזניקה את פולסון למרכז הבמה העולמית, ומיצבה אותו כגורו לכל דבר. מאז, פולסון רשם הצלחות רבות וגם נפילות לא קלות. לפני שנגיע לתיק ההשקעות של פולסון, תחילה קצת על האיש והשיטה שלו.
פולסון (59) גדל במשפחה מהמעמד הבינוני ברובע קווינס שבניו יורק. אביו היה מהגר מאקוודור ואמו היתה מהגרת יהודיה מליטא. הוא קיבל חינוך יהודי, היה ילד מחונן, ורק בגיל 12 גילה שאביו אינו יהודי. בניגוד לענקי ההשקעות הקודמים שסיקרנו בשבועות האחרונים, בתחילת הקריירה הוא לא פנה לתחום ההשקעות. למעשה, כסף לא היה בראש מעייניו של והוא נרשם לאחר התיכון ללימודי כתיבה, קולנוע ופילוסופיה ב-NYU. לא עבר זמן, והוא נטש את לימודיו, ונסע לבקר דוד עשיר של אביו באקוודור. אצל אותו הדוד גילה פולסון עניין בעשיית כסף. הוא החל לייצא ביגוד זול לילדים לארה"ב יחד עם אביו בניו יורק, ובהמשך התרחב לעסקי הפרקטים. פולסון הבין שמעסקים אלו לא תבוא לו הישועה והוא חזר לספסל הלימודים ב-NYU, הפעם ללימודי מנהל עסקים. הפעם פולסון בלט והצטיין, והמשיך לתואר שני בהארוורד.

a1sx2_Original1_investing_01.jpg

אחרי התואר פולסון החל במסלול שהביא אותו לתהילה. הוא החל את דרכו בפירמת הייעוץ המפורסמת בוסטון קונסולטיג גרופ, ועזב אותה לטובת אודסי פרטנרס. משם עבר לבר סטרנס, שם בילה את מרבית שנות השמונים כבנקאי השקעות בתחום המיזוגים והרכישות. עד שנת 1994 צבר מספיק הון, ויחד עם כסף פרטי שלו ושל קרובי משפחתו פתח את קרן הגידור שנושאת את שמו, פולסון ושות'. הקרן התחילה עם עובד אחד והון של 2 מיליון דולר בלבד. עשר שנים לאחר מכן, ניהלה הקרן כבר 300 מיליון דולר. פולסון ניצל את הרקע שלו כבנקאי השקעות והתמחה בהשקעות מבוססות אירועים – מיזוגים ורכישות, ספין-אופים, מאבקי שליטה וכד'. הוא היה נכנס לחברות בעקבות הודעה על רכישתן על ידי חברה נוספת בהחלפת מניות, רוכש את מניות החברה הנרכשת ומוכר בארביטראז' את החברה הרוכשת.
ב-2006 התחיל את המהלך שהזיכה אותו בתהילה. פולסון שזיהה את בועת המתנפחת בשוק המשכנתאות בארה"ב התחיל לרכוש ביטוח כנגד חדלון פירעון על משכנתאות הסאב פריים (CDS). עם התפוצצות הבועה ב-2007 גרף פולסון כ-15 מיליארד דולר על ההשקעה ב-'CDSים, סכום ששיקף תשואה של 600% על ההשקעה. מהלך זה הניב לפולסון דמי ניהול של 4 מיליארד דולר והפל אותו לכוכב בין לילה. הוא המשיך לרכב על הגל ב-2008 ו-2009 כשהוא רכש חוב במצוקה של חברות פיננסיות, בנקים וחברות ביטוח. הוא משך גם לא מעט אש מאנשים שלא העריכו את ההצלחה הכבירה שגרף בעיצומו של משבר פיננסי שהניב הפסדים כבדים לאנשים רבים כל כך. ב-2010 גורו ההשקעות כבר ניהל את אחת מקרנות הגידור הגדולות בעולם, עם  נכסים בהיקף של יותר מ-32 מיליארד דולר.
אבל גם הטובים ביותר נופלים. עם כניסת 2011, כשהוא רוכב על גל ההצלחה, חווה פולסון מכה קשה מהימור על זהב. בעקבות המשבר העולמי נסק מחיר המתכת היקרה בעשרות אחוזים. אלא שהזינוק נעצר בתחילת ספטמבר 2011, ומחיר הזהב התחיל לרדת במהירות. משקיעים בולטים אחרים, כמו ג'ורג' סורוס, החליטו אז לחתוך את ההשקעה בזהב – אבל לא פולסון. פולסון, שהימר כמעט ב-10 מיליארד דולר על זהב, הציג הפסדים כואבים למשקיעים שלו ב-2011, זאת בנוסף על הפסדים שרשמו המשקיעים כתוצאה מהשקעות כושלות של הקרן בבנק אוף אמריקה וסיטיגרופ. ב-2012 הצליח פולסון לייצב את הקרן ולעצור את בריחת המשקיעים, ובראיון נדיר לבלומברג ציין כי "ב-18 שנים היו לנו רק שנתיים שבהן הצגנו הפסדים, אחת מהן הייתה בשנה שעברה. אבל אי אפשר לשקוע בעבר, צריך לחשוב על העתיד", ציין פולסון, שהון המניות שלו מוערך כיום בכ-13.5 מיליאררד דולר. אז אילו מניות לדעת גורו ההשקעות יסדרו לפולסון ומשקיעיו עתיד טוב יותר? סטוקר (stocker) בדק מהן ההחזקות העיקריות בתיק של גורו ההשקעות?
שייר (SHPG) – נכון לסוף ספטמבר, ההחזקה הגדולה ביותר של פולסון היא ענקית התרופות שייר. פולסון מחזיק 9 מיליון מניות בשווי של 2.34 מיליארד דולר והוא אחד המשקעים הגדולים בחברה. ביוני האחרון הפכה שייר ליעד לניסיון השתלטות מצד אב-וי האמריקאית, שהציעה לרכוש את שייר בתמורה ל-46.5 מיליארד דולר. הסכום צמח בחודשים שלאחר מכן ל-54.8 מיליארד דולר, אך באוקטובר האחרון החליט דירקטוריון אב-וי לשקול מחדש את ההצעה בעקבות שינוי חוקי המס בארה"ב. נסיגה זו של אב-וי אילצה אותה לשלם לשייר קנס של 1.6 מיליארד דולר ולצלילה של 27% במניית שייר. מאז מניית החברה התאוששה במקצת ומסוף ספטמבר רשמה ירידה של 17%.
זהב (GLD) – ההחזקה השניה בתיק של פולסון, איך לא, היא זהב. לגורו ההשקעות השקעה של כ-1.3 מיליארד דולר בקרן המחקה את מחיר הזהב, SPDR GOLD TRUST ונראה שעל אף ההפסדים הכואבים שהניב לו הזהב, פולסון ממשיך להאמין במתכת היקרה, או כפי שהוא הסביר זאת "אנחנו רואים בזהב מטבע, לא סחורה. החשיבות שלו כמטבע תמשיך לעלות כשהבנקים המרכזיים בעולם ימשיכו להדפיס כסף". בסך הכל במהלך 2014 איבד הזהב כ-3%, אך מתחילת 2015 הוסיף הזהב כ-8%.
אקסטנדד סטיי אמריקה (STAY) – ההחזקה השלישית בגודלה בתיק של פולסון היא חברת המלונות אקסטנדד סטיי. פולסון מחזיק ב-47.7 מיליון מניות בשווי של 1.13 מיליארד דולר. גורו ההשקעות רכש את רשת בתי המלון באוקטובר 2010 יחד עם בלאקסטון וסנטרברידג' פרטנרס, לאחר שהרשת המחזיקה בכ-700 בתי מלון בארה"ב וקנדה עם 76 אלף חדרים הכריזה על פשיטת רגל. העיתוי של הקנייה היה מעולה, יחד עם ההתאוששות בכלכלה האמריקאית שהשתקפה בתעשיית בתי המלון. אקסטנדד סטיי הונפקה מחדש לבורסה בסוף 2013, כשהיא הניבה לפולסון תשואה של פי שלוש על ההשקעה. למרות זאת, 2014 לא האירה פנים לחברה, שאיבדה 24% משוויה שמסתכם כיום ב-4.1 מיליארד דולר.
קובידיאן (COV) – פולסון מחזיק ב-12.6 מיליון מניות קובידיאן בשווי של 1.09 מיליארד דולר בחברת המכשור הרפואי. קובידיאן מוכרת למשקיע הישראלי לאחר שרכשה בדצמבר 2013 את גיוון אימג'ינג הישראלית בתמורה למיליארד דולר. לא חלפה חצי שנה, וקובידיאן עצמה הודיעה ביוני האחרון כי היא הסכימה להירכש על ידי מדטרוניק המתחרה בתמורה ל-42.9 מיליארד דולר. העסקה תבוצע בשילוב של מניות ומזומן. במהלך 2014 טיפסה מניית החברה 51% לשווי של 47.1 מיליארד דולר.
טיים וורנר (TWC) – ההחזקה החמישית בגודלה בתיק של פולסון היא ענקית התקשורת טיים וורנר. פולסון מחזיק ב-7.3 מניות טיים וורנר בשווי של 1.05 מיליארד דולר נכון לסוף ספטמבר. טיים וורנר הוא תאגיד התקשורת והבידור השלישי בגודלו בעולם. החברה בולטת בעיקר בתחומי הקולנוע, טלוויזיה ועיתונות, כשהיא מחזיקה בחברות בנות כמו אייץ'.בי.או, סי.אן.אן, טיים מגזין, פורצ'ן ועוד רבים. בשנה החולפת עמד על הפרק המיזוג בין טיים וורנר לקומקאסט המתחרה. המניה חטפה לאחרונה נפילה קלה בשל הודעת הנשיא אובמה כי יפעל לפיקוח הדוק יותר על חברות הכבלים באמצעות ה-FFA במטרה לשמר על ניטרליות הרשת. מאז התאוששה המניה וסיימה את 2014 בעליה של 13% לשווי של 41.2 מיליארד דולר.

המידע המופיע באתר אינו מהווה משום ייעוץ ו/או שיווק ו/או מתן חוות דעת מקצועית ו/או המלצה בנוגע לכדאיות השקעה ו/או ביצוע עסקה, לרבות רכישה, החזקה או מכירה, של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסיים אחרים, או בכל עניין אחר, ואינו מהווה תחליף לייעוץ ו/או שיווק ו/או חוות דעת מקצועית המתחשבים בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם.

תגובות

כתבות נוספות מאת
  • 1
  • 1
  • 2
  • 3