תפריט
משקיע/ה
חברה ציבורית

כתבות אחרונות

  • 1

משקיע/ה
חברה ציבורית

סטוקר מציג: 5 הזדמנויות השקעה באירלנד שכדאי לכם לבחון

לאחר שנים ארוכות של קשיים כלכליים, השכנה הקטנה של בריטניה מציעה למשקיעים חברות מובילות בתחומן ששוות בדיקה

לא פשוט להיות שכן של אנגליה. האימפריה חובקת העולם לשעבר של הממלכה הבריטית נטתה לייחס לעצמה את השטח המרכיב את אירלנד כיום למשך מאות שנים עד אשר הצליחו האירים להכריז על עצמאותם. המדינה הקטנה עם פחות מ-5 מיליון תושבים ידעה היסטוריה ארוכה של מכשולים וקשיים, מזג אוויר קשה ורעב. אך מתוך קשיים אלו צמחו באירלנד מספר לא מבוטל של חברות מצליחות ומובילות שאחראיות לזינוק של הכלכלה האירית בעשורים האחרונים והעניקו לה את הכינוי "הנמר הקלטי".

a1sx2_Original1_Bingley_Ireland_Bridge.jpg

אירלנד שנפרדה מאנגליה במלחמות עקובות מדף ב-1921 התאגדה כרפובליקה רק ב-1947. הכלכלה האירית התבססה שנים רבות על חקלאות, וכתוצאה מכך היא סבלה מעוני ורעב שהובילו לבריחת תושבים. מגמה זו השתנה בשנות השמונים, אז הובילה הממשלה הליך תיעוש מואץ באירלנד, ומהפך לכלכלה מודרנית המבוססת על טכנולוגיה מתקדמת ושירותים. היא הציעה לחברות בינ"ל תנאים מפתים, כמו שיעורי מס מופחתים, שהובילו חברות כמו אינטל להקים מפעלים במדינה. בעקבות אינטל הגיעו מאוחר יותר גם מיקרוסופט וגוגל. לא סתם הכריז פורבס על אירלנד כמדינה הטובה ביותר לעסקים בשנים האחרונות.
החל מתחילת שנות ה-90 המדינה התחילה לראות את הפירות של השינוי. הוצאות הצרכנים במדינה זינקו, יחד עם השקעות בבנייה. נוכחותן ההולכת וגוברת של חברות בינ"ל הזניקה את הייצוא האירי שהעשיר את קופת המדינה והיום אירלנד היא מהיצואניות הגדולות ביותר של תרופות, מיכשור רפואי, שירותים טכנולוגיים וחומרה. בין השנים 1995 ל-2000 הציגה אירלנד צמיחה ממוצעת של 10.5% במשק, ובשנת 2002 אימצה את מטבע היורו יחד עם יתר מדינות האיחוד האירופי. הצמיחה המהירה נעצרה ב-2007 עם המשבר העולמי והתפוצצות בועת מחירי הנכסים, ששיקפה את החשיפה היתרה של אירלנד למחירי נדל"ן מנופחים במדינה -  מהלך שהוביל למשבר בבנקים ובסופו של דבר גם להלאמתם. אירלנד קיבלה הלוואה של 85 מיליארד דולר מהאיחוד האירופי לחיזוק מצב הבנקים, ולאחר שלוש שנות התכווצות בכלכלה, יצאה אירלנד מהמשבר ב-2011. שנתיים מאוחר יותר אירלנד סיימה להחזיר את חובותיה לאיחוד האירופי. כעת, כשהכלכלה האירית חוזרת לצמיחה, סטוקר מציג: 5 מניות שכדאי לכם לבדוק אם אתם שוקלים להיחשף להשקעה באירלנד.
ריינאייר (RYA) – חברת התעופה שפתחה את שמי אירופה. החברה האירית הקטנה שהחזיקה בקו תעופה אחד בין לונדון לדבלין חוללה מהפכה בענף התעופה עם מודל הלואו-קוסט שלה – טיסות זולות, ללא מחלקות ופינוקים ותחלופה גבוהה. ההצלחה הכבירה של ראיינאייר הפכה אותה לחברת התעופה הגדולה באירופה בכמות הנוסעים המתוכננים וחברת התעופה הגדולה בעולם בכמות נוסעים כוללת. החברה מפעילה כ-300 מטוסי בואינג 737, והיא מתאפיינת בצמיחה מהירה שהגיעה בעקבות דה-רגולציה בענף התעופה מאז 1997. חברת התעופה טסה כיום ל-28 מדינות באירופה ולמרוקו ואת 2014 היא סיימה עם הכנסות של 5 מיליארד יורו ורווח נקי של 523 מיליון יורו – שיעור רווחיות חריג בענף בעייתי בדרך כלל. ראיינאייר נהנתה מהצניחה במחיר הנפט כשמניית החברה זינקה 31% במהלך השנה החולפת לשווי של 15.8 מיליארד דולר.
סמרפיט קאפה גרופ (SKG) – אחת מחברות האריזה הגדולות בעולם. סמרפיט קאפה גרופ, שהוקמה בדבלין לפני שמונים שנה, מתמחה בייצור אריזות קרטון ונייר והיא מחזיקה בכל שרשרת הייצור הנדרשת לכך - החברה מחזיקה במפעלי נייר בדרום אמריקה, במנסרות במפעלי מחזור הנייר ובמפעלי הקרטון, וכך היא ממקסמת את כלל התהליך. סמרפיט, החברה המשפחתית במקור התרחבה לארה"ב כבר בשנות השישים, ומאז הרחיבה בהדרגה את הנוכחות שלה שם. ב-2002 רכשה ההנהלה של החברה את השליטה בעזרת קרנות ההון מדיסון דירבורן ו-סי.וי.סי קפיטל. בעלי השליטה החדשים מיזגו את החברה עם קאפה פאקג'ינג, וייצרו את החברה הנוכחית – סמרפיט קאפה. לסמרפיט קאפה גרופ כיום 41 אלף עובדים בעולם, ב-21 מדינות באירופה ו-11 במדינות אמריקה הצפונית והדרומית. מניית החברה טיפסה 5% במהלך 2014 כשהיא נסחרת כיום בשווי של 4.96 מיליארד דולר. סמרפיט הציגה אשתקד מכירות של 9.51 מיליארד דולר השנה, עם רווח נקי של 326 מיליון דולר -  שיעור רווחיות מרשים בענף
אקסנצ'ור (ACN) – חברת ענק נוספת שהחלה בדבלין היא אקסנצ'ור המספקת שירותי ייעוץ, טכנולוגיה ומיקור חוץ לחברות הגדולות ביותר בעולם. היא כיום חברת הייעוץ הגדולה בעולם לפי היקף הכנסותיה. כמו מקינזי המפורסמת היא מספקת לחברות שירותי ייעוץ על מנת לשפר את היעילות שלהן, או לפתור משברים, אך היא גם מספקת פתרונות טכנולוגיים וחטיבות עובדים שלמות מטעמה. כך יוצא שכיום היא מעסיקה 319 אלף עובדים ברחבי העולם, ב-200 ערים וב-56 מדינות שונות. היקף העובדים הגדול ביותר של אקסנצ'ור כיום הוא בהודו, לאחר מכן בארה"ב ובפיליפינים. בין לקוחותיה נמצאות 89 חברות מתוך 100 החברות הגדולות בעולם, ושני שליש מתוך 500 החברות הגדולות (לפי דירוג פורצ'ן). ב-2014 היא גרפה הכנסות בגובה של 30 מיליארד דולר, והציגה רווח נקי של 2.94 מיליארד דולר. במהלך 2014 טיפסה מניית החברה 8% לשווי של 60 מיליארד דולר.
ג'אז פרמסוטיקלס (JAZZ) - השנה החולפת היתה שנה מוצלחת לחברת התרופות ג'אז פארמסוטיקלס. מפתחת התרופות האירית ראתה את מנייתה מזנקת 32% לשווי של 9.78 מיליארד דולר כיום. ג'אז מתמקדת בפיתוח תרופות ייחודיות בתחומים בהם לא קיים כיום טיפול רפואי. היא מתמחה בעיקר בתחומי הנרקולפסיה, אונקולוגיה, כאב ופסיכיאטריה. תרופת הדגל שלה כהיא האקסרם (Xyrem) לעייפות יום חריגה המאפיינת בעיקר נרקולפסיה. שתי תרופות נוספות הן הפאזהקלו לטיפול בסכיזופרניה חמורה והלווקס לטיפול בהפרעת אובססיבית קומפולסיבית. בתחילת השנה השלימה את רכישת ג'נטיום האיטלקית בתמורה למיליארד דולר. תרופת הדגל של ג'נטיום היא נוגד הקרישה דיפיטליו (Defitelio) שאושר לשימוש באירופה, אך לא בארה"ב. את הרבעון השלישי סיימה עם הכנסות שיא של 306 מיליון דולר ורווח נקי של 26 מיליון דולר.
אלקרמס (ALKS) – לסיום, חברת תרופות נוספת ששווה בדיקה. אלקרמס מפתחת תרופות המתמקדת במחלות הפוגעות במערכת העצבים המרכזית. החברה הנוכחית היא תוצאה של מיזוג בין אלקרמס לבין אלאן טכנולוגית תרופות, חטיבת פורמוליציה וייצור התרופות של חברת אלאן. החברה מחזיקה מפעלי ייצור באירלנד ובארה"ב, ויש לה כיום מעל ל-20 תרופות מאושרת לטיפול במחלות כרוניות. התרופות המרכזיות שלה הן זריקת הריספורידון לטיפול בסכיזופרניה והפרעה דו-קוטבית, פאליפרידון פלמיאיט לסכיזופרניה, 4-אמינופירידין לשיפור ההליכה בחולי טרשת נפוצה, ועוד שתי תרופות לטיפול בהתמכרות וסכרת סוג 2. מניית החברה זינקה 44% במהלך 2014 והיא נסחרת כיום בשווי של 9.85 מיליארד דולר.

המידע המופיע באתר אינו מהווה משום ייעוץ ו/או שיווק ו/או מתן חוות דעת מקצועית ו/או המלצה בנוגע לכדאיות השקעה ו/או ביצוע עסקה, לרבות רכישה, החזקה או מכירה, של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסיים אחרים, או בכל עניין אחר, ואינו מהווה תחליף לייעוץ ו/או שיווק ו/או חוות דעת מקצועית המתחשבים בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם.

תגובות

כתבות נוספות מאת
  • 1
  • 1
  • 2
  • 3