תפריט
משקיע/ה
חברה ציבורית

כתבות אחרונות

  • 1

משקיע/ה
חברה ציבורית

גורו השבוע של סטוקר הוא ג'ורג' סורוס – משקיע, פילוסוף והאיש ששבר את הבנק של אנגליה

סיפורו של הספקולנט מהווה השראה למשקיעים בכל העולם. מהי פילוסופיית ההשקעה שפיתח ומהן ההשקעות הבולטות בתיק שלו

תואר בפילוסופיה לא נראה לרוב האנשים כמפתח להצלחה גדולה בשוק ההון. אך לדידו של גורו ההשקעות ג'ורג' סורוס, לימודי הפילוסופיה הם שהעניקו לו את היתרון שלו בשוק ההון. וקשה להתווכח עם התוצאות  - מי שייסד את קרן הגידור האגדית קואנטום, הצליח ל"שבור את הבנק של אנגליה" והואשם שהוביל באופן עצמאי למשבר הגדול בשווקי דרום-מזרח אסיה ב-1997 – הגיע בזכות עצמו לצמרת עשירי העולם עם הון המוערך כיום ב-24 מיליארד דולר. אז איך נראה מסלול ההמראה של סורוס?
סורוס (84) נולד ב-1930 בבודפשט שבהונגריה למשפחה יהודית חילונית. הוא היה בן 13 כשהנאצים השתלטו על הונגריה, והצליח לשרוד את קרב השחרור העקוב מדם בין הסובייטים לנאצים. לאחר המלחמה היגר לאנגליה ב-1947, והתקבל ללימודי פילוסופיה בבית הספר לכלכלה בלונדון כשהוא מפרנס את עצמו משלל מקצועות (סבל ברכבת, מלצר, מוכר תכשיטים). סורוס למד מהפילוסוף המפורסם קרל פופר הנחשב לאחד מגדולי הפילוסופים של המאה ה-20, וסיים את הדוקטורט שלו ב-1953. פופר השפיע עמוקות על סורוס, כשמלבד דעותיו הליברליות (סורוס הוא אחד מהתומכים הגדולים ביותר של השמאל הליברלי בארה"ב), פופר עזר לגורו ההשקעות לגבש את הפילוסופיה שיישם לאחר מכן בשוק ההון. הפילוסופיה שאימץ ופיתח סורוס היא רפלקסיביות (Reflexivity), תפישה שהתפרסמה תודות לסורוס בספרו מ-1987 בשם "האלכימיה של הפיננסים". 

a1sx2_Original1_George_Soros_01.jpg


רפלקסיביות היא תפישה שסותרת את אחת האקסיומות של התיאוריה הכלכלית הקלאסית. בכלכלה הקלאסית, ישנה שאיפה בשוק לשיווי משקל (אקווליבריום), שמשמעותה שהמחירים בשוק שואפים להגיע לנקודה של שיווי משקל, ואילו מצבים של חוסר בשיווי משקל הם תוצאה של רעש רנדומלי בשוק שצפוי לחלוף. הרעיון הוא שהמחירים בשוק אמורים לשקף שווי פנדמטלי של נכסי הבסיס, שווי אשר לא מושפע משינוי המחיר בשוק. סורוס לא מאמין בזה – התפישה של סורוס גורסת כי המחירים בשוק משפיעים על השווי של נכסי הבסיס, והשווי החדש הזה מזין ציפיות חדשות בשוק, שבתורן משפיעות שוב על המחירים. זהו בעצם מנגנון שמזין את עצמו לכיוון נקודה של חוסר איזון, בה הסנטימנט מתהפך, והמגמה מתקדמת בכיוון השני. התאוריה הזו מסבירה את מעגלי הבועות הכלכליות והתנפצותן (Boom and Bust Cycles). למרות שקונספט זה לא אומץ בעולם הכלכלה הנרחב, סורוס חוזר ומדגיש כי ההבנה של רעיון זה היא מה שהוביל אותו להצלחה הגדולה בשווקי הון.
ב-1956 עבר סורוס לניו יורק והחל לעבוד בשוק ההון. השנים הראשונות בשוק ההון האמריקאי היו התקופה שפיתח את היישום של רפקלקסיביות של פופר לתחום הפיננסיים. לא עבר הרבה זמן, וסורוס קיבל הזדמנות להוכיח את התפישה שלו בפועל. ב-1970 הוא הקים את חברת סורוס ניהול קרנות, שבה הוא מכהן עד היום כיו"ר. שלוש שנים לאחר מכן פתח את קרן קואנטום האגדית. מאז ועד סוף 2013 ייצרה קרן קואנטום רווחים של 40 מיליארד דולר, שהפכו אותה לקרן הגידור המוצלחת ביותר בהיסטוריה. אחד המהלכים המפורסמים של סורוס עם קרן קואנטום היה הפוזיציה שפתח ב-1992 נגד הפאונד הבריטי. סורוס שחש שהבנק המרכזי באנגליה מייצב באופן מלאכותי את שווי הפאונד, פתח פוזיציה של שורט על המטבע בהיקף של 10 מיליארד פאונד. המאבק הסתיים בניצחון של סורוס וצניחה בשווי הפאונד שהניבה לו רווח של מיליארד דולר והעניקה לו את הכינוי "האיש ששבר את הבנק של אנגליה".

אז מהן ההחזקות הגדולות בתיק ההשקעות של ג'ורג' סורוס?

שורט S&P 500-  הפוזיציה הגדולה ביותר בתיק של סורוס בסוף בספטמבר היתה שורט על מדד ה-S&P 500. סורוס החזיק ב-8.5 מיליון  תעודות SPDR מסוג פוט, בשווי של 1.68 מיליארד דולר כשהוא הימר על ירידת המדד. למרות המגמה החיובית בשווקים הייתה סיבה לסורוס להעריך כי העליות בשוק עומדות להסתיים: בספטמבר השוק רשם 66 חודשים רצופים של שוק שורי, בהשוואה לנתונים היסטוריים מאז 1871 שמצביעים כי שוק שורי ממוצע מסתכם ב-67 חודשים, והנתון החציוני עומד על 50 חודשים בלבד. השוק בארה"ב גם לא הציג תיקון משמעותי מאז קיץ 2011. באוקטובר נראה שההימור של סורוס היה נכון – מסוף ספטמבר ועד ה-16 באוקטובר איבד המדד 5.5%. אלא שמאז ועד היום חזר השוק בארה"ב למגמת העלייה והוסיף בסך הכל 3.7% מאז סוף ספטמבר.
שורט מדד MSCI לשווקים מתעוררים (EEM) – שלא תחשבו שסורוס היה פסימי רק לגבי השוק האמריקאי. בסוף ספטמבר הפוזיציה השניה בתיק של סורוס היו אופציות פוט כנגד מדד השווקים המתעוררים. סורוס החזיק 22.5 מיליון תעודות פוט בשווי של 935 מיליון דולר. ההימור הזה הצליח הרבה יותר מהראשון, כשהמדד איבד מאז סוף ספטמבר ועד היום 5.5% משוויו.
ואי.פי.אף (YPF) – ההחזקה השלישית בגודלה בתיק של סורוס גם לא הוכיחה את עצמה עדיין, בין היתר בגלל העיתוי בעייתי. סורוס החזיק בסוף ספטמבר ב-13.3 מיליון מניות ואי.פי.אף בשווי של 493 מיליון דולר. חברת האנרגיה הארגנטינאית העוסקת בחיפוש, הפקה, זיקוק ושיווק של גז טבעי ונפט, היא חברת הנפט הגדולה ביותר בארגנטינה, המספקת 57% מצריכת הדלק, ומחזיקה ב-52% מיכולת הזיקוק במדינה. היא מפיקה כ-100 מיליון חביות נפט בשנה, וכ-441 מיליארד CBU של גז טבעי. המכירות השנתיות שלה מסתכמות ב-16.5 מיליארד דולר עם רווח נקי של 2.2 מיליארד דולר. מאז סוף ספטמבר, בעקבות צניחת מחיר הנפט, איבדה החברה 33% משוויה והיא נסחרת כיום בשווי של 13.7 מיליארד דולר.
עליבאבא (BABA) – הפוזיציה הרביעית בתיק של סורוס היא הכוכבת הגדולה של השנה, ענקית הקמעונאות הסינית של ג'ק מא, עליבאבא. סורוס החזיק בסוף ספטמבר ב-4.4 מיליון מניות בשווי 391 מיליון דולר. עליבאבא השלימה הקיץ הנפקה הגדולה בהיסטוריה, בה גייסה 25 מיליארד דולר מן הציבור לפי שווי של 170 מיליארד דולר. ההצלחה הפנומנלית של ההנפקה הובילה את עליבאבא לבצע גם גיוס אג"ח מאסיבי של 8 מיליארד דולר למחזור חובות. עליבאבא גם לא אכזבה את המשקיעים כשעם פרסום הדו"חות הכספיים האחרונים שפרסמה בנובמבר, עקפה את תחזיות האנליסטים. הכנסות עליבאבא זינקו ב-54% ל- 2.74 מיליארד דולר. מאז סוף ספטמבר טיפסה מניית עליבאבא 16% לשווי של 256 מיליארד דולר.
טבע (TEVA) – ההחזקה החמישית בתיק של סורוס לא זקוקה להצגה – מדובר בלא אחרת מ”מניית העם” הישראלית טבע. סורוס החזיק בסוף ספטמבר 6.2 מיליון מניות טבע בשווי של 335 מיליון דולר. 2014 היתה שנת שינוי לטבע ושנה פנומנאלית למניית החברה. בתחילת 2014 מונה לתפקיד ארז ויגודמן, מנכ"ל אדמה אשר כיהן במשך שנים כדירקטור בטבע. ויגודמן התניע ביוני שורה של שינויים כשהעיקריים היו צמצום מספר חברי ההנהלה הבכירה מ-15 ל-9, חלוקת המערך המסחרי בחברה לשתי חטיבות - תרופות ייחודיות ותרופות גנריות. בראש החטיבה הגנרית מינה את סיגורדור אולפסון, לשעבר נשיא אקטביס. בסוף 2014 נודע כי היו"ר פיליפ פרוסט יפרוש מתפקידו בסוף השנה ואת מקומו יתפוס הדיקטור פרופ' יצחק פטרבורג. כל זאת ועוד הובילו לכך שמניית טבע רשמה השנה תשואה חלומית של 63% כשהיא מוסיפה 9.4% מאז סוף ספטמבר לשווי של 55.47 מיליארד דולר.

מחר: השינויים המשמעותיים שביצע לאחרונה ג'ורג' סורוס בפורטפוליו – אלו מניות נכנסו לתיק ומיהן המניות שבחר לממש

המידע המופיע באתר אינו מהווה משום ייעוץ ו/או שיווק ו/או מתן חוות דעת מקצועית ו/או המלצה בנוגע לכדאיות השקעה ו/או ביצוע עסקה, לרבות רכישה, החזקה או מכירה, של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסיים אחרים, או בכל עניין אחר, ואינו מהווה תחליף לייעוץ ו/או שיווק ו/או חוות דעת מקצועית המתחשבים בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם.

 

תגובות

כתבות נוספות מאת
  • סטוקר מנתח את תיק ההשקעות של בייקר ברדרס – משקיעי הביומד המוצלחים בעולם

    98.4% מתיק של 11.5 מיליארד דולר מושקע במניות מתחום הפארמה ומדעי החיים

  • קרן ION של המיליארדר פרנק לואי מהמרת על מלאנוקס בפוזיציית ענק בהיקף של 99 מיליון דולר

    מלאנוקס נמצאת כעת במאבק שליטה של הקרן האקטיביסטית סטארבורד שטוענת כי הדירקטוריון וההנהלה לא ממוקדים ביצירת ערך לבעלי המניות שלה

  • הישראליות שסימן המיליארדר ג'ים סימונס לקראת סגירת 2017

    ג'ים סימונס, הדוקטור המבריק למתמטיקה שנטש את האקדמיה בתחילת שנות השמונים והיה לחלוץ של שימוש במתמטיקה ופיזיקה לחיזוי בשוק ההון, מנהל היום תיק ענק של 85 מיליארד דולר. בחרנו לנתח את תיק המניות בקרן הגידור רנסנס טכנולוגיות הנמצאת בבעלותו, עם דגש עם החברות הישראליות.

  • ספרה פתחה שורט ענק של 121 מיליון דולר נגד מדד ביוטק של S&P

    סטוקר מנתח את קרן הגידור הגדולה בישראל:




    ספרה פתחה שורט ענק של 121 מיליון דולר נגד מדד ביוטק של S&P, המהווה 17% מתיק כולל של 700 מיליון דולר
    הקרן מכרה את כל החזקותיה בחברות הישראליות בסקטור המוליכים למחצה: טאואר, נובה וקמטק

    הישראליות החדשות בתיק: החזקה בטבע ב-7 מיליון דולר והחזקה בפאלו אלטו ב- 3 מיליון דולר 

    |*|CL|*| 

    המניות הישראליות שספרה מסמנת: עליה של 140% בהיקף הפוזיציה בספיאנס ל-4.7 מיליון דולר ועליה של 28% בנייס ל-8.8 מיליון דולר



    נכון לסוף הרבעון השלישי של 2017, קרן ספרה, היא קרן הגידור הגדולה בישראל. הקרן מנהלת תיק נכסים בארה"ב בהיקף של 700 מיליון דולר. מדובר בגידול משמעותי של 122 מיליון דולר בהיקף הנכסים בארה"ב, לעומת הרבעון השני של 2017. מניתוח התיק של ספרה, נראה כי הקרן מצפה לירידה חדה בסקטור הביומד - הפוזיציה המשמעותית ביותר של הקרן, בהיקף של 121 מיליון דולר, היא אופציית פוט על מדד ביוטק של S&P(XBI). על אף שלקרן החזקות משמעותיות של מאות מיליוני דולרים בחברות ביוטק, רכישת אופציית הפוט מהווה ביטוח, או הימור, כי המדד עצמו צפוי לרדת ולכן פתחה פוזיציה משמעותית זו. 



    הקרן ידועה בהתמחותה בסקטור הפארמה, ולראייה הפוזיציות המשמעותיות בקרן הן בחברות התרופות הבינלאומיות סלג'ן (CELG), ביוג'ן (BIIB) מרק (MRK), גיליאד (GILD) וגלקסו-סמית'-קליין (GSK) בהיקף של 40.1 מיליון דולר, 32.8 מיליון דולר, 27.2 מיליון דולר, 18.6 מיליון דולר ו- 18.6 מיליון דולר בהתאמה. 



    היכן קרן ספרה רואה את ההזדמנויות ? 

    בין המניות החדשות שרכשה הקרן ניתן למנות את חברת התקשורת הישראלית סלקום בהיקף של 14 מיליון דולר, טבע (TEVA) בהיקף של 7 מיליון דולר, כל זאת עוד בטרם ירדה המניה לשפל של כ- 11 דולר למניה. פוזיציה נוספת היא בחברת האבטחה הישראלית הנסחרת בחו"ל, פאלו אלטו (PANW) בהיקף של 3 מיליון דולר.  מנגד מכרה הקרן את החזקותיה בחברות הפועלות בסקטור המוליכים למחצה,טאואר (TSEM), נובה (NVMI) וקמטק (CMTK) וצימצמה ב- 85% את החזקתה באבן קיסר (CSTE) וב- 40% בסולאר אדג' (SEDG)

    מבין החברות הבינלאומיות, רכשה הקרן פוזיציה חדשה של 12 מיליון דולר בחברת אלרגן (AGN), ופוזיציה חדשה של 6.7 מילון דולר בחברת ריאטה פרמסוטיקלס (RETA).


    אודות אתר סטוקר

    סטוקר (www.stocker.co.ilהוא אתר ישראלי ורשת חברתית למשקיעים, העוקב ומנתח את החזקות גופי ההשקעה המוסדיים בישראל. האתר מספק מידע המאפשר למשקיע הפרטי לפעול בבורסה על בסיס אותו מידע שמקבלים המשקיעים המוסדיים הגדולים בישראל, ובאופן מקצועי ומהיר. האתר מאפשר לכל משקיע לפעול על פי המלצות המוסדיים, ולעקוב אחר הרכישות והמכירות שהם מבצעים בניירות ערך. https://stocker.co.il  פייסבוק: https://www.facebook.com/stockeronline



    המידע המופיע באתר אינו מהווה משום ייעוץ ו/או שיווק ו/או מתן חוות דעת מקצועית ו/או המלצה בנוגע לכדאיות השקעה ו/או ביצוע עסקה, לרבות רכישה, החזקה או מכירה, של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסיים אחרים, או בכל עניין אחר, ואינו מהווה תחליף לייעוץ ו/או שיווק ו/או חוות דעת מקצועית המתחשבים בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם.

  • 1
  • 1
  • 2
  • 3