תפריט
משקיע/ה
חברה ציבורית

כתבות אחרונות

  • 1

משקיע/ה
חברה ציבורית

לא רק שוקולד ויהלומים: חמש מניות בבלגיה שסימנו המשקיעים המוסדיים

עם פריון עבודה מהגבוהים בעולם, המדינה האירופית מציעה הזדמנויות השקעה שכדאי לבחון

המדינה הקטנה הממוקמת בלב אירופה המערבית הצליחה לשגשג בין מדינות גדולות וחזקות ממנה. בלגיה ידועה בעיקר בשל המומחיות ומיומנות שלה ביצירת איכות, בין אם זה בשוקולדים או ביהלומים. עם קצת יותר מ-10 מיליון תושבים בלגיה מצליחה להתמקם במקום ה-32 בין כלכלות העולם. הכלכלה של בלגיה מבוססת על מסחר בינלאומי – 70% מהתל"ג נובע מיבוא וייצוא. בלגיה מייצרת כמעט את כל חומרי הגלם למוצרים הרבים אותם היא מייצאת. 50% מהייצור הבלגי מכוון לייצוא, נתון שעולה לשיעור של 80% בתחומים כמו זכוכית וטקסטיל. בניגוד לקולות המתנגדים לגוש היורו, בלגיה היא ככל הנראה האוהדת מספר אחת של רעיון האיחוד. המיקום שלה במרכז אירופה הפך אותה לצומת מסחרי מרכזי ביבשת, ובירתה בריסל מהווה גם בירת האיחוד האירופי. החריצות הבלגית מתבטאת בפריון העבודה מהגבוהים בעולם. או שאולי הפריון הגבוה נובע מתנאי השכר לו זוכים עובדי בלגיה, שהם מהגבוהים להם זוכים עובדי אירופה. על אף חוזקות אלו המתבטאות בנתון התל"ג לנפש שעומד על 40.3 אלף דולר, בלגיה סובלת מחוב ציבורי גדול, קושי ביצירת מקומות עבודה חדשים, מיסים גבוהים ושוק עבודה נוקשה הנשלט על ידי חוקי עבודה קשיחים. סטוקר (Stocker) מציג: 5 הזדמנויות השקעה בבלגיה שסימנו הגופים המוסדיים.

a1sx2_Original1_Brussels_Stock_Exchange_Building.JPG

קופינימו (COFB) – קופינימו היא חברת הנדל"ן המניב הגדולה בשוק ההון הבלגי. החברה שהחלה את דרכה ב-1983 מחזיקה כיום בנכסים בבלגיה, הולנד וצרפת בשווי של 3.1 מיליארד יורו. הנכסים המרכזיים של החברה הם בנייני משרדים (42%) מרכזי בריאות (39%) והיתר הם מרכזים לוגיסטיים. החברה מנוהלת עם צוות מצומצם של 110 איש, ומציגה שיעור תפוסה מרשים של 95%. בדומה לחברות נדל"ן מניב גדולות אחרות החברה מציגה חלוקות דיבידנדים עקביות שצומחות עם השנים, ועומדות כעת על שיעור של 6.1%. בסוף 2014 הודיעה החברה על עסקה לרכישת 13 מרכזי בריאות בהולנד בתמורה ל-72 מיליון דולר. ב-2014 טיפסה המניה 11% והיא נסחרת כיום לפי שווי של 1.78 מיליארד יורו.
אנהייזר בוש (BUD) – החברה הבאה היא לא בדיוק סוד. אנהייזר בוש היא חברת הבירות הגדולה בעולם המחזיקה כיום ב-25% משוק הבירה העולמי. מדובר בענקית בלגית-ברזילית המחזיקה ב-200 ממותגי הבירה המצליחים בעולם, ביניהם: באדווייזר, קורונה, סטלה ארטווה, הוגרדן, לף ועוד. ההכנסות השנתיות של אנהייזר בוש עומדות על 43 מיליארד דולר. ברבעון האחרון שהסתיים בספטמבר רשמה הכנסות של 12.2 מיליאררד דולר – עליה של 4% לעומת המקביל, ורווח נקי של 2.5 מיליארד דולר – עליה של 6% לעומת המקביל. את השנה החולפת סיימה המניה עם עלייה מתונה של 4% והיא נסחרת כיום לפי שווי של 174 מיליארד דולר. במהלך השנה נפוצו ידיעות בשוק ההון על תוכניות של אנהייזר בוש לרכוש את המתחרה, סאב-מילר, השניה בגודלה בעולם. הרכישה של סאב-מילר הנסחרת בשווי של 80 מיליארד דולר תיצור ענקית משקאות שתחלוש על יותר מ-30% מהשוק.
קולארויט (COLR) -הרמי לוי של בלגיה. קולאריוט גרופ היא רשת קמעונאות דיסקאונט שבבעלות משפחת קולארויט. היא הוקמה על ידי פראנץ קולארויט ב-1925 וכיום היא אחת מהשחקניות המרכזיות בתחום הקמעונאות בבלגיה. רשת הסופרמרקטים קולארויט היא המרכזית בחברה, עם 200 סניפים בבלגיה. לקבוצה רשתות נוספות כמו חנויות הנוחות אוקיי והסופרמרקטים האורגנים ביו-פלאנט. היא מתפרסת על תחומים נוספים, כמו תחנות דלק, מתנות, מוצרי תינוקות ועוד שמתפרסים גם על לוקסנבורג, צרפת והולנד. הצמיחה החלשה באירופה איתגרה את הנהלת החברה השנה, אך זו הצליחה להגדיל את ההכנסות ב-2014 ב-4.1% לסך של 8.7 מיליארד יורו. למרות זאת, התחרות על הצרכנים עלתה ברווחיות נמוכה יותר, כשהרווח הנקי ירד ב-1.2% ל-2.24 מיליארד יורו. מניית החברה ספגה ירידה של 7% במהלך השנה החולפת, והיא נסחרת כיום בשווי של 5.9 מיליארד יורו.
אייג'ז (AGS) – חברת הביטוח הגדולה בבלגיה, הפועלת ב-14 מדינות בעולם. היא פועלת בשתי חטיבות מרכזיות – ביטוח חיים וביטוחים אחרים (תאונות, בריאות, נזקים). החברה במקור נקראה פורטיס, החל משנות ה-90, כשהיתה ענקית פיננסים. פורטיס פיתחה עסקי בנקאות ובנקאות להשקעות ענפים שהפכו אותה ב-2007 לעסק ה-20 בגודלו בעולם. אלא שהמשבר הפיננסי הכה בפורטיס קשות. היא נאלצה לקבל סיוע ממשלתי של 11.2 מיליארד יורו בהיותה "גדולה מדי להיכשל", אך חויבה למכור את עסקי הבנקאות שלה. לאחר השלמת ההתמקדות המחודשת בביטוח שונה שמה ב-2010 ל-אייג'ז. לחברה גם פעילות ביטוחית מצליחה בבריטניה בתחום החיים ובתחומים אחרים. ב-2014 הודיעה על מכירת פעילות ביטוחי החיים בבריטניה, אייג'ז פרוטקט לענקית הביטוח איי.אי.ג'י בתמורה ל-197 מיליון ליש"ט. המהלך הזה הניב לאייג'ז רווח יפה על הנייר והוא חלק מתוכנית החברה להתמקד בפעילות הביטוחים האחרים הרווחיים יותר. מניית אייג'ז איבדה בשנה החולפת 6% והיא נסחרת לפי שווי של 6.65 מיליארד יורו.
בפוסט (BPOST) – נסיים את הרשימה במחזה שזה לא כל יום שרואים חברת דואר לאומית מצליחה. בפוסט היא חברת שירותי הדואר המרכזית בבלגיה. היא המעסיק האזרחי הגדול ביותר בבלגיה, ופועלת בכלל תחומי הדיוור – דואר שליחים, שיווק ישיר, ביטוח ושירותים אלקטרוניים. בשנת 2000 הוחלט להפוך את הדואר לחברה בע"מ ובתחילת 2006 מכרה ממשלת בלגיה מחצית מהחברה לדואר הדני ולפירמת סי.וי.סי קפיטל פרטנרס בתמורה ל-300 מיליון יורו. הדואר הדני נבחר כשותף במטרה שיבצע תהליך מודרניזציה. התהליך היה הצלחה מסחררת, והחברה נרשמה למסחר בבורסה ביוני 2013 כשהיא גייסה מיליארד יורו מהציבור. סי.וי.סי מכרה את חלקה (28%) בתמורה ל-812 מיליון יורו. אך הרכבת לא נעצרה שם, וב-2014 זינקה מניית החברה 46% לשווי של 4.16 מיליארד דולר.

המידע המופיע באתר אינו מהווה משום ייעוץ ו/או שיווק ו/או מתן חוות דעת מקצועית ו/או המלצה בנוגע לכדאיות השקעה ו/או ביצוע עסקה, לרבות רכישה, החזקה או מכירה, של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסיים אחרים, או בכל עניין אחר, ואינו מהווה תחליף לייעוץ ו/או שיווק ו/או חוות דעת מקצועית המתחשבים בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם.

 

תגובות

כתבות נוספות מאת
  • 1
  • 1
  • 2
  • 3