תפריט
משקיע/ה
חברה ציבורית

כתבות אחרונות

  • 1

משקיע/ה
חברה ציבורית

גורו השבוע של סטוקר: מרטין וייטמן – מאחרוני הנפילים של וול סטריט

עם כמעט 70 שנות ניסיון, וייטמן רכש לעצמו מקום של כבוד בין הענקים של תורת השקעות הערך. על אילו מניות הוא מהמר?

אין כמעט פעילים כיום בוול סטריט שיכולים לומר שהם זוכרים את המשבר הכלכלי הגדול ביותר באמריקה של שנת 1929, אך מרטין וייטמן יכול. גורו ההשקעות פועל כבר 70 שנה בוול סטריט ומוכיח את החשיבות של ניסיון למשקיעים. הניסיון הזה הוביל לכך שבשיא המשבר של 2008 הודיע וייטמן לכל מי שהקשיב כי מדובר בהזדמנות פז לאנשים להתעשר. ואכן התאוששות השווקים החדה שחלה מ-2009 בארה"ב היתה הזדמנות של פעם בחיים למשקיעים שלא פחדו לקחת סיכונים. אז מיהו מרטין וייטמן, מה הקשר שלו לוורן באפט ואיזה הזדמנויות הוא רואה היום בשוק?

a1sx2_Original1_tam.png

הסיפור של וייטמן מזכיר באופן רב את זה של הגורו הקודם בסדרה, לאון קופרמן. וייטמן גם כן נולד למשפחה יהודית ב-1924, חמש שנים לפני המשבר הגדול וכ-20 שנה לפני קופרמן. הפער הדורי בין השניים אומר כי וייטמן חווה גם את "הדיכאון הגדול" על בשרו, וגם את מלחמת העולם השנייה. וייטמן התגייס לצבא האמריקאי ושירת בזמן המלחמה בחזית הפסיפית. עם סיום המלחמה הוא שב לניו יורק והשלים תואר במנהל עסקים באוניברסיטת סירקיוז. הבחירה בסירקיוז היתה בשל העובדה שאוניברסיטאות ליגת הקיסוס סירבו לקבלו בשל מוצאו היהודי, עובדה שהשפיעה רבות על תפישתו של וייטמן, כמו גם על פעילותו הפילנתרופית. בהמשך השלים תואר שני בכלכלה והחל לעבוד בשורה של בתי השקעות בניו יורק במשך כעשרים שנה עד שהקים ב-1974 את החברה הפרטית שלו, אם.ג'יי וייטמן ושות'.
וייטמן הוא חסיד שיטת השקעת הערך (Value Investing) שהנחילו בנג'מין גראהם ודייוויד דוד, בדומה למשקיע האגדי וורן באפט. גרהאם גיבש את השיטה במהלך חייו של וייטמן, ופרסם את העותק הראשון של התנ"ך של שיטה זו, "המשקיע האינטליגנטי", ב-1949 - אותה השנה בה החל וייטמן לפעול בוול סטריט. אולם בניגוד לבאפט, שמעריץ את גרהאם כל כך עד שקרא לבנו על שמו, וייטמן הוא ביקורתי הרבה יותר. וייטמן טוען כבר שנים רבות כי התפישה של גראהם ודוד אינה רלוונטית כיום, כפי שהיתה בזמנם. בראיונות שונים לאורך השנים הסביר וייטמן כי השניים לא ידעו לנתח אשראי של חברות בכלל, דבר שהפך לקריטי בימינו הרבה יותר מהערכת הון לפי תפישתו. וייטמן הוא גם מבקר חריף של כללי החשבונאות האמריקאים כיום (GAAP), שבנויים לשיטתו לשרת ספקולנטים ומשקיעים קצרי טווח, ולא משקפים את מצב החברות כראוי. וייטמן גם נפרד מעמיתיו בוול סטריט הדוגלים בתפישת השוק החופשי וסולדים מהתערבות ממשלתית.
המחשבה העצמאית של וייטמן הובילה אותו לנהל את אחת מקרנות הגידור המצליחות בוול סטריט. קרן הדגל שלו היא ת'ירד אווניו מנג'מנט. בתקופת שבה ניהל את הקרן, מתחילת 1990 ועד פברואר 2012, רשמה הקרן תשואה ממוצעת של 11.88% לעומת מדד ה-S&P 500 שרשם תשואה ממוצעת של 9.55% באותה התקופה. היקף הקרן נכסי הקרן עמד בסוף תקופת ניהולו על 3.2 מיליארד דולר. לפני כשלוש שנים פרש וייטמן מניהול התיק היומיומי, ונותר כיו"ר החברה. את הניהול בפועל הותיר לשותפו הוותיק איאן לאפי.
אז איך נראה כיום התיק של וייטמן, ועל מי הוא מהמר?
קוונטה הולדינג קורפ (CVA) – הפוזיציה הגדולה ביותר בתיק של וייטמן היא קוונטה הולדינג. החברה מניו ג'רזי מתמחה בהפיכת פסולת מוצקה לחשמל. נכון לסוף ספטמבר וייטמן החזיק ב-6 מיליון מניות בהיקף של 131 מיליון דולר. החשמל שמייצרת קוונטה משמש כמיליון בתים בצפון אמריקה, וחוסך פליטת גזי חממה בהיקף של 20 מיליון טונות בשנה. בנוסף לייצור אנרגיה החברה גם מפיקה מהפסולת פלדה ואלומיניום במשקל של 400 אלף טון בשנה. מאז תחילת 2014 טיפסה המניה 18% לשווי של 2.8 מיליארד דולר.
בנק אוף ניו יורק מלון (BK) – הפוזיציה השנייה בתיק של וייטמן היא הבנק האמריקאי הוותיק בנק אוף ניו יורק מלון. וייטמן מחזיק ב-3 מיליון מניות בשווי של 118 מיליון דולר. מדובר בבנק הראשון שהוקם בארה"ב, כשנוסד ב-1784 על ידי אלכסנדר המליטון, אחד מהאבות המייסדים של ארה"ב, שר האוצר הראשון ואבי המערכת הפיננסית האמריקאית. כיום הבנק הוא הראשון בעולם בהיקף ההפקדות שנושק ל-28 טריליון דולר ונכסים בהיקף של 1.6 טריליון דולר. הבנק צלח את המשבר העולמי כשהוא נטל 3 מיליארד דולר מכספי תוכנית ממשל אובמה, ומאז השיב את הכספים לממשל כבר ביוני 2009. מאז תחילת 2014 טיפסה מניית הבנק 10% לשווי שלל 43.8 מיליארד דולר.
קאווקו אינדסטריז (CVCO) – הפוזיציה השלישית בתיק של וייטמן היא חברת הבתים קאווקו אינדסטריז. וייטמן מחזיק ב-1.6 מיליון מניות בשווי של 114 מיליון דולר. קאווקו מפניקס היא אחת החברות המובילות בארה"ב בתחום הבתים הבנויים מראש. החברה מייצרת ב-15 אתרים ברחבי ארה"ב בתי מגורים, מבנים מסחריים, טריילרים ובקתות נופש. היא מפיצה אותם ברחבי ארה"ב תחת מספר מותגים ביניהם קאווקו הומז, פליטווד הומז, ניישון וייד הומז ועוד. בספטמבר האחרון החלה מהלך לבצע רכישה עויינת של סקייליין המתחרה. סקייליין מצידה הודיעה בשבוע שעבר שתפעל לנסות לשמור על מעמד העצמאי. במקביל קאווקו פירסמה את תוצאות הרבעון האחרון שלה, עם עלייה של 6% בהכנסות לעומת המקביל, ועליה של 10% ברווח הנקי שלהסתכם ב-6.6 מיליון דולר. מניית החברה השלימה בשנה החולפת עליה של 13% לשווי של 671 מיליון דולר.
אפצ'ה קורפוריישן (APA) – הפוזיציה הרביעית בגודלה בתיק של וייטמן היא חברת האנרגיה אפצ'ה. וייטמן מחזיק ב-1.1 מיליון מניות בשווי של 87 מיליון דולר. אפצ'ה היא חברת נפט וגז טבעי שהחלה במינסוטה, והפכה לחברת אנרגיה בינ"ל. כיום המטה של החברה ממוקם ביוסון טקסס ויש לה פעילות בארה"ב, ארגנטינה, אוסטרליה, הים הצפוני של בריטניה ומצרים. בשל חוסר היציבות במדינה האחרונה, אפצ'ה מכרה בתחילת 2014 שלישי מהנכסים שלה במצרים לסינופק בתמורה ל-3.1 מיליארד דולר, כשהיא ממשיכה להיות המפעילה. בעקבות הצניחה במחיר הנפט איבדה החברה 16% במהלך השנה החולפת, ירידה מינורית יחסית למתחרותיה. כיום היא נסחרת לפי שווי של 25.88 מיליארד דולר.
קומרשיה (CMA) – את החמישייה הפותחת של וייטמן סוגרת חברת הפיננסים קומרשיה. וייטמן מחזיק ב-1.8 מיליון מניות בשווי של 87 מיליון דולר. קומרשייה מדאלאס פועלת באמצעות שלוש חטיבות פעילות: בנקאות עסקית, בנקאות קמעונאית וניהול עושר. הבנק פועל כיום במישיגן, טקסס, אריזונה, קליפורניה ופלורידה. לקומרשייה גם פעילות מחוץ לארה"ב, בקנדה ומקסיקו השכנות. סך הנכסים שהיא מנהלת עומד על 64 מיליארד דולר, עם הכנסות שנתיות של 2.2 מיליארד דולר ורווח נקי של מעל לחצי מיליארד דולר. מניית קומרשייה סיכמה את השנה החולפת כמעט ללא שינוי לפי שווי של 8.3 מיליארד דולר.

המידע המופיע באתר אינו מהווה משום ייעוץ ו/או שיווק ו/או מתן חוות דעת מקצועית ו/או המלצה בנוגע לכדאיות השקעה ו/או ביצוע עסקה, לרבות רכישה, החזקה או מכירה, של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסיים אחרים, או בכל עניין אחר, ואינו מהווה תחליף לייעוץ ו/או שיווק ו/או חוות דעת מקצועית המתחשבים בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם.

 

תגובות

כתבות נוספות מאת
  • 1
  • 1
  • 2
  • 3